Не е лесно да бъдеш интроверт в екстровертен свят, и все пак има начини за саморегулация, които ни помагат да се чувстваме комфортно.

Как да разберем такива хора и да им помогнем да бъдат щастливи?

Щастие за интроверт – как да бъде постигнато

Няма нищо лошо в това човек да бъде интроверт. Това е заложено в ДНК и мозъкът функционира по начин, който е по-различен от този на екстровертите.

Разумът обработва задълбочено впечатленията, интровертите са по-възприемчиви към невротрансмитера допамин, хормонът, който ни кара да се чувстваме добре, и не се зареждат с енергия от общуването както екстравертите.

Заради тези особености интровертите имат нужда от други условия, за да се чувстват щастливи. По-долу са описани условията, които са необходими това да се случи.

1.Почивка за обработка на впечатления

След шумни купони и други мероприятия интровертите се нуждаят от пауза, за да се заредят с енергия.

Дългата обработка на идеи и събития, напрегнатият работен ден, пазаруването в препълнения търговски център или разгорещената дискусия лесно могат да ги докарат до състояние на изтощение.

Затова е толкова необходимо да разполагат с време, за да се отпуснат, да преработят впечатленията и да понижат нивото на стимулация до комфортно и стабилно за тях. В противен случай ще им се струва, че мозъкът им е вече мъртъв, появява се раздразнителност, физическа умора или дори неразположение.

2.Значим разговор

„Как мина уикенда?”, „Какво ново?”, „Как ти се струва менюто?” Вглъбените в себе си прекрасно умеят да водят лек светски разговор, но това не означава, че обичат такъв формат на общуване.

Има множество по-важни и интересни въпроси, които с удоволствие биха обсъдили: „Какво ново научихте в последно време?” „По какво днес се отличавате от това, което сте били вчера?”, „Вярвате ли в Бога?”

Задълбочен и значим трябва да бъде не всеки разговор. Понякога простите въпроси за това как са минали празниците и дали е било хубаво събирането с колегите, също са важни за интровертите.

Но ако ги „хранят” само с повърхностна светска беседа, те не се чувстват добре, тъй като имат нужда от задълбочено, съдържателно общуване.

3.Приятелско мълчание

Може да ни се струва, че тази точка противоречи на предходната, но имат нужда от комфортно приятелско мълчание.

За тях са ценни хората, с които могат да са часове в една стая, всеки да се занимава със своята работа и да не си бърборят, ако няма за какво. Те ценят тези, които няма нервно да обмислят с какво да запълнят паузата, която понякога им е нужна, за да си подредят мислите.

4.Възможност за потапяне в хобита и интереси

Готически романи, келтска митология, възстановяване на старинни автомобили. Градинарство, рисуване, кулинария и калиграфия.

Ако на интроверта му хареса нещо, това го зарежда с енергия. Тази възможност за съсредоточаване върху увлеченията и интересите зарежда с енергия.

Погълнати от любимото си занятие интровертите навлизат в състояние на „поток” – напълно се фокусират върху това, което правят. Състоянието на потока при много от тях възниква естествено и дарява усещане за щастие.

5.Тихо убежище

Интровертът както никой друг се нуждае от тихо и спокойно място, което принадлежи само и единствено на него. Там може да се скрие винаги, дори и когато светът му се струва твърде шумен.

В идеалния случай това е стая, която може да устрои и да декорира по свой начин. Да се усамоти, да не страхува, че някой може да влезе. Това е възможност, която за него е като духовна практика.

6.Прост живот

Обикновено животът на екстравертите е твърде ангажиращ – работят като доброволци, грижат се за семейство, организират срещи с приятели, и всичко покрай основната им работа.

Интровертите никога не могат да оцелеят при такъв график. По-подходящ за тях е друг тип живот – хубава книга, пълен релакс през почивните дни, съдържателен разговор с приятел, това ги прави щастливи.

7.Независимост

Работят по-ефективно и се чувстват щастливи при наличие на свобода. Харесва им да са самостоятелни и независими и да се занимават с това, което обичат.