От Университета на Рединг установиха, че билингвизмът – свободното владеене на два езика, предпазва болните от множествена склероза от отслабване на когнитивните функции.

В изследването взели участие хора, които знаели един или два езика с диагноза множествена склероза.

Владеенето на чужд език може да ни спаси от множествена склероза

Всички те преминават тестове на когнитивните функции. В контролната група влизат здрави хора, които говорят един или два езика.

Анализът на резултатите от тестовете показва липса на значима разлика между болните от множествена склероза, които знаят два езика и здравите билингвисти.

В групата участници, които знаели само един език, разликата между тези с множествена склероза и здравите доброволци от контролната група била доста съществена.

Според учените тези, които знаят 2 езика с множествена склероза демонстрират способност за контрол при „превключване” от единия език на другия идентична с тази на здравите хора.

А това е една от първите способности, които страдат при пациенти с тази диагноза.

За първи път се установява, че билингвизмът дава определени предимства, включително и от профилактичен характер, например, на фона на множествена склероза.

Предходни изследвания показват, че при хората, които знаят 2 езика са развити няколко отдела на мозъка, които са свързани с изучаването и обработка на езика.

Също така бе установено, че възстановяването от инсулт е по-лесно при тези, които владеят и един чужд език, освен родния.

Какви са ползите за бъдещето да научим чужд език сега

Изучаването на чужди езици прави мозъка по-гъвкав и по-пластичен, което очевидно помага за по-бързото му връщане във форма, вследствие на промени настъпили, заради развитието на някои заболявания.

Затова не трябва да пропускаме възможността да научим чужд език, може да ни бъде от полза в напреднала възраст и да запазим умствените способности в добро състояние до дълбока старост.

Така мозъкът се учи да възприема нова информация и усъвършенства тази своя способност, колкото повече се задълбочаваме в изучаването на чуждия език.

След като се научи обаче чуждият език трябва да се практикува, в противен случай бързо се забравя. Не е изследвано дали ползите от изучаването му някога през живота отпадат, ако вече е забравен.