Изследователите не могат да определят основната причина за рак на черния дроб. Според изследванията болестта може да се избегне, ако отстраним навреме някои рискови фактори.

Знаете ли, че три чаши от любимата ви алкохолна напитка дневно може да доведат до поява на раково заболяване?

Според учените, алкохолът е сред основните причини за чернодробна цироза. С времето болестта се усложнява и води до рак на черния дроб. Има и други разнообразни причини, които могат да доведат до цироза - това могат да бъдат както лекарства, така и хронични чернодробни инфекции.

Учените провеждат изследвания, според които фактори за поява на болестта могат да бъдат затлъстяването и храната, замърсена с афлатоксини (гъбични отрови), подправки, зърнени храни и люти чушки.

За да достигнат до тези резултати, комисия от експерти анализират 34 проучвания, в които участват 8 200 души и над 24 500 пациенти, заболели от рак. Статистиката сочи, че само през 2012 г. смъртните случаи вследствие на рак са достигнали до 746 000 души.

Изненадващ резултат от проучването е, че кафето има необходимите свойства, за да предпази хората от ракови заболявания. Според д-р Стивън Хърстинг от Университета на Северна Каролина, за пръв път се наблюдава връзка между затлъстяване и риск от рак на черния дроб.

Проучването установява, че има малка вероятност хора, които поддържат здравословно тегло и не консумират алкохол, да се разболеят от рак. Рисковете при тях намаляват до 30 на сто или до 10 700 случая годишно.

Според учените кофеинът предпазва от поява на болестта

Резултат от изследване на шведски изследователски екип обяснява ефекта от кофеина и начина, по който действа на организма, за да понижи риска от рак на черния дроб и гърдата. Това не означава, че трябва да пиете неограничено количство кафе дневно. Но в умерени дози, кофеинът е отлично средство за превенция на болестта, защото има способността да забавя достъпа на раковите клетки до основната им цел.

Преди две години шведските учени и британските им колеги доказват, че ежедневната консумация на няколко чаши кафе предотвратява възможността за развитие на рак на гърдата, особено при пациенти, на които са предписани антихормонални лекарства като „Тамоксифен“.

Изследването показва, че нуждата от кофеин е заложена генетично. Започва експеримент върху ефекта от кофеин, а резултатите са изумителни - блокирани пътища на раковите клетки, като спират растежа им. В експеримента участват 1100 жени, от които 500 употребяват „Тамоксифен“.

Според учените, дамите, които ежедневно пият по две чаши кафе, не са застрашени от повторно развитие на болестта, в сравнение с тези, които не консумират или пият по-малко количество от кофеиновата напитка.

Изследвания доказват ефективността на кофеина в кафето, но съобщават, че може да ни предпази и от редица други болести. Хората, които ежедневно изпиват по четири чаши кафе са застрашени от 20% по-малък риск от рак.

Безвредно ли е редовното консумиране на големи дози от кофеиновата напитка?

Данните от проучвания сочат, че мъжете, които пият шест чашки кафе ежедневно, са изложени на 60% по-малък риск от развитие на ракови болести. Нормално е да изпиете три чаши кафе, за да намалите опасността с 30%, според изследване от 2011 г., публикувано в научното списание на Националния институт за ракови заболявания.