Бутилираната вода е сред най-бързо нарастващата категория напитки в света. Има няколко твърдения, които предизвикват противоречиви чувства у хората, затова в по-долните редове ще развенчаем 6 мита, които се разпространяват за бутилираната вода.

Водата в бутилки е по-добра от чешмяната

Това не винаги е така. За разлика от надписите на етикетите, които описват буйни потоци и природни извори, от 25% до 40% от бутилираната вода идва от по-малко екзотичен източник: общинските водни запаси. Бутилиращи компании купуват водата и я филтрират, като добавят някои минерали. В това няма лошо, понеже Агенцията за опазване на околната среда и Агенцията за контрол на храните и лекарствата следят за качеството на водата.

Дестилираната вода има по-добър вкус.

"Най-екологично чиста" е дестилираната вода, но тя е лишена е от всички минерали и соли. Не съдържа натрий, калций, магнезий и хлориди, които определят вкуса и. Няма как вкусът на чешмяната вода е хлор, ако я съхранявате в хладилник или контейнер, със свободно затварящ се капак, хлорния вкус изчезва за една нощ.

Бутилирана вода с витамини, минерали е по-полезна от обикновената вода

Това е поредният мит, който трябва да се развенчае. Витамините, цвета, билките, протеините, както и всички други допълнения към водата са маркетингови трикове, според изказване на Марион Нестле, професор по проучванията за хранене в Ню Йорк.

Добавките във водата са оскъдни, ако има повече съставки, това води до добавяне на захари и изкуствени ароматизатори, което повишава приема на калории. Когато става въпрос за предоставяне на флуорид, водата от чешмата е за предпочитане, въпреки че напоследък, този елемент все повече се добавя към бутилираните води.

Трябва да изпивате 8 чаши вода всеки ден

Институтът по медицина препоръчва около два литра течности дневно за жените. Но 80 процента от течностите се набавят от вода, кафе, чай, сок или други напитки, а останалите 20% от храната. Това означава, че ако пиете 350 мл кафе дневно и 350 мл диетична сода, вие трябва да си набавите още литър и 300 мл течности за деня.

След интензивна тренировка, бутилирана вода е най-подходяща

Има причина, доброволци да раздават „Гаторейд“ (негазирана спортна напитка)по време маратони. Ако тренировката продължи повече от един час, трябва да смените водата с електролити, като натрий и калий, които сте загубили по време на тренировката (спортните напитки възстановяват нивата им). За по-малко интензивни тренировки, може да пиете само вода.

Бутилките за вода са полезни за околната среда, понеже се рециклират

Това е сред основните заблуди, но в действителност съвсем не е така. Екоразходите включват производство, камиони, рафтове и маркетинг, а средното годишно потребление в САЩ на пластмасови бутилки изисква масло, достатъчно да запази 100 000 коли на пътя в продължение на година, казва Джанет Ларсън, от Института за политика за Земята.

Разбира се, 70 милиона празни бутилки с вода се произвеждат за ден и могат да бъдат рециклирани, но за съжаление истината е, че според данните едва 86 на сто от тях се озовават в кошчето. Едва ли си струва, когато можем да използваме чешмяна вода за многократна употреба в стъклени шишета, при това безплатно.