В коренът от бяла ружа се съдържат много ценни съставки, които от векове наред помагат на хората да лекуват своите здравословни проблеми. Съществуват много рецепти с корен от бяла ружа, както и с цветовете от растението.

Коренът от растението традиционно се използва за лечение на кашлица, болно гърло, грижа за проблемна кожа, проблеми с храносмилането и още много здравословни проблеми, с които ще ви запознаем в тази статия.

Бяла ружа при проблеми с храносмилането

Известно е, че от корена на тази билка се отделя растителна слуз, която има успокоително действие и може да овладее възпалителните процеси, протичащи в храносмилателния тракт,а и да понижи киселинността в стомаха, което действа терапевтично при хора, страдащи от гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Освен това, се препоръчва и за хора, страдащи от стомашна или дуоденална язва.

За лечение на различни рани

Още преди стотици години, предците ни са използвали бялата ружа за по-бързото възстановяване на различни наранявания, именно благодарение на противовъзпалителното и успокояващото действие на растителната слуз в билката. Освен, че компресите с бяла ружа пречат на различни патогени да се размножават в раната и да я инфектират, те ускоряват заздравяването на раната.

Бялата ружа облекчава кашлицата и болките в гърлото

Ако погледнете етикетите на не малка част от сиропите за кашлица на пазара, ще забележите, че в доста голяма част от тях е включен и екстракт от корен на бяла ружа. Това не е случайно, тъй като фармацевтите са установили, че съставките на бялата ружа облекчават сухата кажлица.

Освен това, има проучвания, които показват, че бялата ружа е една от най-ефективните билки за овладяване на възпаленото гърло.

За здрава кожа

Всеки, който се е сблъсквал с екземите, дерматита и сходни дерматологични заболявания, знае колко е трудно тяхното овладяване. Мехлемите и отварите от бяла ружа облекчават възпалението и облекчават тежките кожни прояви.

Друг интересен факт за корена от бяла ружа е, че някои негови съставки могат да защитят кожата от вредните ултравиолетови лъчи. Затова, за предстоящото лято се въоръжете с продукти, обогатени с екстракт от бяла ружа.

Бори се срещу сухотата в устата

Много медикаменти по аптеките (например антидепресантите) имат като страничен ефект предизвикването на т.нар. „суха уста“. Това състояние е много неприятно и може да попречи на нормалното усвояване на храната и на говора.

Освен това се увеличава и риска от развитие на кариеси. Отварите с бяла ружа, при редовна употреба, облекчават чувството на сухота в устата.