Вазектомия – това е вариант на мъжка контрацепция, който е доста радикален.

По време на хирургична интервенция се отстранява фрагмент от семенните канали, което наподобява т.нар. връзване на маточните тръби при жени.

Вазектомията е минимално травматична, а ефективността на контрацепцията е висока, но много мъже не се решават на тази крачка, защото я смятат за необратима стерилизация.

Как след вазектомия мъж може да стане баща

Особености на вазектомия – сперматозоидите си остават

Процедурата не пречи на сперматозоидите да се образуват. Те продължават да се обновяват и да запазват способността си да оплождат яйцеклетки.

Всичко, което се прави в процеса на микрохирургичната операция – прекъсване, а по съвременния стандарт, премахване на малка част от семенния канал, по който сперматозоидите напускат тестисите при еякулация.

Премахването на част от канала се превърна в нов стандарт – ако тъканта бъде само пресечена, е възможно оплодителните способности да се възстановят.

Това макар и да не се случва често, предизвиква недоволство сред мъжете, подложили се на процедурата.

Внезапно след „стерилизация” те са станали бащи, което е достатъчно основание за преразглеждане на методиката.

И макар да няма вече път навън, спермата след вазектомия продължава да се образува и да се обновява. Разбира се, години след процедурата качеството ѝ започва да се понижава.

Става по-гъста, сперматозоидите не са толкова активни, както преди.

Какво да прави мъж, който след вазектомия поиска дете

Това е най-особеният момент при вземане на решение за „стерилизация”. При мъжете оплодителните способности се запазват много по-дълго.

На науката е известен случай на потвърдено бащинство на мъж на възраст около 100 години. След 80 години обаче качеството на сперматозоидите до толкова се понижава, че естественото зачеване е почти невъзможно.

За изкуствено оплождане на тази възраст, ако се наложи, трябва дълго да се търсят подходящи кандидати сред стотиците хиляди отделени сперматозоиди.

Средната възраст на мъжете, които решават да се подложат на „стерилизация” е около 40 години.

Означава ли това, че мъжете са готови да се лишат от шанса да станат бащи за остатъка от живота си?

Най-често те са готови. Обикновено имат деца, и не планират повече.

Според световната статистика, от 6 до 10% от мъжете след вазектомия се обръщат към лекар, тъй като отново решават да имат деца – в ново семейство или със същата жена. Всеки може да размисли.

Днес лекарите започнаха да предлагат, дори на тези, които не мислят за стерилизация, опцията за замразяване на сперма в млада възраст. Причината е натрупване на дефекти в хромозомите, което неизбежно нараства с възрастта.

Има потвърдени данни, че възрастта на бащата влияе на възникването на някои патологии при детето в значително по-голяма степен, отколкото възрастта на майката.

Критична точка за качеството на мъжката сперма се смята 45-годишна възраст.

Ако сперматозоиди не очакват своя „звезден” час в банка за сперма, има още 2 опции, които помагат за възстановяване на фертилността или пък да се оплоди яйцеклетката с помощта на методиката ИКСИ или оплождане в епруветка.

Вазостомия – изход за сперматозоидите

Вазостомията е микрохирургична операция, която помага на сперматозоидите да достигнат целта по естествен път.

Дори при премахването на част от семенния канал, може да се възстанови, и отново да потече, откъдето трябва.

Това е амбулаторна оперативна интервенция с минимална инвазивност за възстановяване на непрекъснатостта на семенните канали.

Провежда с хирургичен микроскоп, а дебелината на шевовете в каналите едва ли достига диаметъра на човешкия косъм.

Операцията по възстановяване на оплодителните способности на мъжа отнема 2 часа, и още същия ден може да се прибере у дома, а на работа след 2 дни.

Единственото сериозно ограничение е интимното въздържание в продължение на 3 седмици.

Възстановяването на проходимостта на семенните канали отнема около месец. Но в някои случаи при запушване може да са необходими до 12 месеца.

Какви са прогнозите за възстановяване на оплодителните способности

Основно зависи от здравето на мъжа. От значение е това и кога е била проведена вазектомията.

Вазостомията 10 години след първата намеса е ефективна в 95% от случаите. 15 години след вазектомията вероятността от успешно възстановяване на каналите рязко се понижава.