Съществуват инфекциозни и неинфекциозни заболявания /НИЗ/. Към вторите се отнасят сърдечно-съдовите и рака, голям брой патологични състояния на дихателните пътища.

НИЗ са причина за 71% от всички смъртни случаи по света, а това са 41 млн. души годишно.

Подразбира се, че неинфекциозните заболявания не могат да се предават от един човек на друг, и самото им определение изключва възможността от участие на микроорганизми при развитието на болестта.

Причините за НИЗ са генетични фактори, начин на живот на човека, околна среда и други външни въздействия.

В съвременните изследвания все по-често се откриват следи от активното участие на бактерии в развитието на много НИЗ – микроби, които обитават стомашно-чревния ни тракт.

Предаването на бактерии от чревния микробиом между хората е напълно възможно. Логично възниква въпроса – означава ли това, че с неинфекциозни заболявания е възможно заразяване от друг човек? Потърсихме отговор на този въпрос.

Как чревните бактерии стават причина за инфекциозни заболявания

Чревни бактерии и болести

Микробиомът се състои от най-разнообразни микроорганизми, и това не са само бактерии, но и гъбички, както и вируси. Те обитават на повърхността или вътре човешкото тяло и играят важна роля в много физиологични процеси.

Преобладаващата част от тази общност може да се установи в червата. През последните години изследванията на микробиома на червата излязоха на принципно ново ниво.

Учените престават да го разглеждат само в рамките на храносмилателната система, отделно от други системи на организма.

Оказва се, че микрофлората на червата влияе на имунната система и дори на мозъка. Това означава, че има връзка между техните болести и състоянието на чревната микрофлора.

Днес е известно, че измененията на микрофлората влияят на развитието на цяла съвкупност от заболявания – и това не е пълният списък:

Хипертония

През 2017 г. е установено, че кръвното налягане може да зависи от чревната микрофлора. При някои бактерии на стомашно-чревния тракт се открива ген, който активизира биохимичната реакция на трансформацията на хормона кортизол, което довело до нарушаване на транспортирането на натриеви йони в бъбреците. Така бактериите повишавали риска от хипертония.

Остеопороза

Съвсем неотдавна, предходния месец, учените съобщиха за други микроорганизми, които не само активират имунната система, но също потискат функцията на клетките-остеобласти, създаващи костна тъкан и така се стимулира функцията на клетки-остеокласти, които разрушават костната тъкан. Резултатът е повишаване на риска от остеопороза.

Болест на Паркинсон

През 2015 г. учените установяват, че на фона на дисбактериоза се активизира имунната система и се развива системно възпаление, което косвено води до неправилна конфигурация на белтъка алфа-синуклеин. Алфасинуклеинопатия е причина за болестта на Алцхаймер.

Захарен диабет тип 2

През 2014 г. японски изследователи публикуваха доказателства, че дисбактериозата води до попадане на чревни бактерии в кръвообращението, което е един от факторите, повишаващи риска от диабет тип 2.

Исхемична болест на сърцето

През 2006 г. учените анализирали как вегетарианската диета влияе на функционирането на сърцето и на кръвоносните съдове. В рамките на изследвания е установено, че ефективността на растителната храна, богата на фибри и полифеноли, е над очакваната.

По-нататъшни експерименти показват, че значима роля в процесите, влияещи на здравето на сърдечно-съдовата система, играят чревните бактерии.

Рак

През 2015 г. е доказано, че бактериите на стомашно-чревния тракт могат да повишат риска от развитие на рак чрез влияние на имунната система.

Микрофлора на стомашно-чревния тракт и отношенията между хората

Разбира се, микробиомът на всеки човек е уникален. Невъзможно е да се намерят двама души с напълно съвпадащи по вид и количество микроскопични обитатели на стомашно-чревния тракт.

Доказано е, че при двама интимни партньори и съпрузи чревната микрофлора е по-сходна, отколкото на генетично близки братя и сестри, живеещи по отделно.

Вътре в семейството при близко общуване протича обмен на микрофлора – в резултат на идентично хранене, съвместен бит, а също и по време на телесни контакти.

Всичко това означава, че по косвен начин съпрузите, интимните партньори и другите хора, които живеят заедно, си влияят взаимно на микрофлората.

Наблюдения на семействата на военнослужещи в САЩ също показват, че дори местожителството в окръг, където има повече пълни хора, което е свързано с увеличаване на индекса на телесната маса. И обратно – ако живеем сред стройни хора, това спомага за поддържане на нормално тегло.