Сперматозоидите определят мъжката плодовитост, т .е. способността им да имат деца.

Но, за съжаление, добрата спермограма се среща по-рядко. Причините за това са много, а някои от ключовите са неправилно хранене, стрес, заседнал начин на живот и различни заболявания.

Въпреки това, често мъжете с правилен начин на живот във всяко отношение също имат лоша сперма. Но кои са признаците за качествена спермограма?

Сред основните признаци на качеството на еякулата са подвижност поне на 60-80% от сперматозоизите, те трябва да бъдат еднакви по състав, без бучки и слуз. Малкоподвижните сперматозоиди не бива да бъдат повече от 10-15%, а 20% или по-малкъ - мъртви.

Разпределението на еякулата не трябва да е по-малко от два милилитра, но не повече от пет. В идеалния случай един милилитър сперма съдържа 40 млн. сперматозоиди, но сега това е рядкост, и се смята за добър показател наличието на 10-20 милиона сперматозоиди.

Цветът на спермата не е от значение, но ако тя е жълта или розова, това може да е признак за наличието на някои болести.

Важен е вискозитетът на спермата и скоростта на движение на сперматозоидите. Ако спермограмата не отговаря на тези критерии, в повечето случаи тя може да се подобри с лекарствена терапия и подобрения в начина на живот на мъжете.

Кои са факторите, които влошават качеството на спермата? Доказано е, че върху спермата влияят негативно тютюнопушенето, алкохолизмът и употребата на наркотици. Пристрастеността към дрогата може да направи един мъж стерилен.

Прегряването на тестисите също влияе отрицателно върху възможността за репродукция. С други думи, за мъжете е вредно твърде често да ползват сауна, парна баня и гореща вана, носенето на синтетично бельо, загряващите седалки в колата, дори поставянето на лаптоп на коленете, тъй като той води до затопляне на слабините.

Спермограмата показва различни заболявания, включително венерически като хламидия, както и възпалителни процеси като простатит. Заболяванията може да се отразят на количеството и качеството на спермата, и да доведе до аномалии.

Заседналият начин на работа и наднорменото тегло също имат отрицателно въздействие върху развитието на различни заболявания, които в крайна сметка водят до безплодие. Опасни са и професии, свързани с химически или други рискови производства.

Редовният стрес на работното място и у дома може да повлияе върху разпределението на еякулата и оцеляването на сперматозоидите. Сексуалното въздържание също оказва неблагоприятно влияние върху способността на мъжете да имат деца. Доказано е, че мъжете, които правят секс 2-7 пъти седмично, е по-вероятно да станат бащи.

На качеството на спермата със сигурност се отразява храненето. Липсата на витамини или вредни храни най-пряко влияят качеството на яекулата. Приемът на някои лекарства, като например антибиотици, повлиява способностите за възпроизводство.

Как да се подобри спермограмата? Промяната към по-добро качеството на спермата е възможна само чрез интегриран подход, като първа задача е здравословният начин на живот. Мъжете трябва да нормализират сексуалната си активност, да спортуват, да се хранят правилно.

Необходимо е в диетата си да заменят алкохола, мазните, пържените и пикантните храни с риба, морски дарове и месо, тъй като тези храни съдържат витамин B12, необходимо за мъжкото здраве.

Домати, тиква, моркови, черен дроб, яйца и сушени кайсии снабдяват организма с витамин А. Цитрусите, кивито, чушките и млякото съдържат витамин C, който е отговорен за дейността и жизнеспособността на сперматозоидите.

Цинкът в зърнените култури помага за подобряване на ерекцията. Също така мъжете се нуждаят от селен, магнезий и аргинин.