В зората на своите спортни победи е добре да имаме предвид, че пренебрежителното отношение към подготовката за тренировка, може да има за последица безславното напускане на фитнес залата.

Темата табу, за която не обичат да говорят начинаещите в спорта, а и дори да не са такива, достатъчно е да не са тренирали през зимните месеци, и сега да се опитват да наваксват - „чревните бунтове“.

Но от натоварване такива могат да се случат, дори и ако човек е абсолютно здрав и никога не е имал проблеми със стомашно-чревния тракт.

Обикновено се случва следното – мечтаете, започвайки вечерните тренировки, да достигнете славата на бегачите-рекордьори.

А всъщност скоро след започването на тренировката, спешно сменяте маршрута, търсейки с очи заветната табела WC. И тук и олимпийците могат да ви завидят на космическата скорост, с която пробягвате разстоянието до мястото, където да разтоварите товара от душата си.

Това няма общо с душата, но това не е важно, когато във въздуха виси риска да опетните не само новите спортни шорти, но и собствената си репутация.

Доста плашещ страничен ефект.

Затова за да сведете до минимум вероятността от неговото проявление, е най-добре да започвате подготовката за тренировката не само с избор на маркови маратонки, а така да се каже, с изучаване на математическата част.

Когато четете по форуми историите на начинаещи любители на спорта, можете да срещнете срамежливи оплаквания, че дългоочакваната тренировка безславно е завършила с диария.

За подобни случаи не е прието да се разказва на приятели, така че трябва да търсите начин сами да се справите с проблема, така че следващият път той да остане настрана.

Всякакви физически натоварвания било то вечерна разходка с велосипед или вдигането на тежести в залата може да завърши преждевременно в чревно разстройство.

Основната причина е, че по време на тренировка кръвообращението на мускулите се усилва, а стомашно-чревния тракт е изцяло изграден от такива.

А предшестващият обяд същевременно продължава да притиска чревните стени. Именно това може да предизвика спазми в корема или дори диария.

Практиката показва, че най-често от този проблем страдат тези, които от всички спортни занятия са избрали бягането. Голямото количество вибрации и тласъци по време на бягане влияят раздразващо на стомашно-чревния тракт.

Датски изследователи твърдят, че такива неловки познати повече или по-малко на 45% от бегачите любители.

Но и да сте избрали друг начин за тренировка, това не означава, че ще застраховани от проблема, и той не ви засяга. По-скоро проблемът съвсем не е във вида спорт, а в правилната подготовка за него.

Предлагаме на вашето внимание няколко препоръки, как да се предпазите от чревното недоволство:

1. Старайте се между последното хранене и началото на тренировката да са изминали поне 2 часа. Така организмът ще получи енергията необходима за натоварването, тъй като ще храносмели изяденото.

2. Няколко часа преди тренировката трябва да се изключат храните, богати на растителни влакна. На първо място това са ядки, бобови и стафиди.

Често именно тяхна е вината за подобни неприятни ситуации. Такива храни са тежки за стомаха, а затова означава, че за тяхното смилане е необходимо доста повече време.

3. Алтернативен вариант е провеждането на тренировката на празен стомах. Но специалистите отдавна твърдят, че това е приемливо само за кардиотренировки със средна интензивност.