Замисляли ли сте се за това колко вредна може да се окаже опаковката, в която се съхранява храната?

Специалистите препоръчват колкото се може по-рядко да употребяваме храна от пластмасови опаковка, като за предпочитане са стъклените.

Повечето хранителни продукти, които ние купуваме от магазина са опаковани в пластмасов или метален съд.

Така съхраняването на продукта е много по-удобно и евтино. Рядко има производител, който да не се възползва от тази изгода. Не вредят ли тези опаковки на здравето ни?

Какви рискове за здравето крият металните опаковки?

Металните опаковки добре съхраняват вкусовите качества на продуктите, а също ги защитават от вредното въздействие на околната среда. Но в металните опаковки има скрита опасност.

Това се дължи на факта, че металните съдове, например консервите, съдържат в състава си тежките метали, например олово.

Естествено, една малка част от оловото ще прониква в храната, особено ако консервната опаковка се съхранява дълго.

Тежките метали оказват неблагоприятно въздействие върху нервната система, кръвните клетки, а също могат да способстват за развитието на рак.

Специалистите в никакъв случай не препоръчват покупката на консерви с ръжда или пък, ако са изкривени.

Пластмасови бутилки

Те са много удобни, но заедно с това са опасни, както за здравето, така и за околната среда.

Ако си купувате минерална вода в пластмасова бутилка, то тя може да се използва само един път. Всичко това се дължи на факта, че с времето пластмасата започва да отделя вредните вещества във водата.

Много пластмасови изделия съдържат в своя състав токсични вещества. Особено активни те стават при нагряване. Затова в пластмасови бутилки в никакъв случай не трябва да се наливат горещи напитки, например компоти.

Изключително вредна за здравето е практиката, която се е наложила у нас хората да пълнят в пластмасови бутилки, които са за еднократна употреба.

Когато се пие директно от шишето бактерии от устата проникват по стените по бутилката и започват да се размножават. Това не представлява опасност за здравето, ако шишето се изхвърли или не се използва повече, след като водата от него бъде изпита.

Но ако се използва многократно тези бактерии проникват в стомашно чревния тракт и могат да създадат проблеми, макар че не са регистрирани случаи на хранително отравяне от вода от пластмасова бутилка, използвана многократно.

Минералната вода от пластмасови бутилки също не е добър избор, що се отнася до безопасността на здравето, тъй като има срок на годност от 1 година и има голяма вероятност шишето, което си закупили да е стояло дълго време на слънце през летните месеци.

А това, както посочихме и по-горе води до отделянето на вредни примеси във водата.

Най-добрата опаковка е стъклената

За най-полезна опаковка се счита стъклената. Стъклото е инертно, то не отделя никакви вредни вещества в храната.

Преимущество на стъклените съдове е това, че могат да се използват на практика безкрайно, докато не се счупят.

При покупка на храна в буркан гледайте да няма никакви трески по нея. А при появата на всякакви пукнатини по бутилката или по буркана е необходимо веднага да се изхвърли.

В противен случай частица стъкло може да попадне в храната и да увреди стомашно-чревния тракт при консумация.