Да бъдеш оптимист и да се усмихваш на своето отражение всяка сутрин – това е добре.

Вие можете да се мотивирате за извършването на такива постъпки, които не биха дошли и на ум на скучните реалисти и на унилите специалисти.

Но доколко вашият оптимизъм е оправдан? Помага ли в живота или ви пречи?

Позитивното мислене може да бъде много полезно, да насити живота ви в ярки тонове, да открие нови възможности. За съжаление, не при всички убеждението за добро действа в положителна посока.

Има критерии, които указват, че позитивното мислене е вредно. Понякога патологичното позитивно мислене е симптом на разстройство на личността.

1. Липса на планове и ясни цели

Позитивното мислене създава илюзия за това, че всичко може да се разреши от само себе си. Това е позицията на човек, който вярва в чудото въпреки всички обстоятелства – детска позиция по своята всъщност, инфалтилност.

Като начин за подкрепа до появата на осезаеми цели, за генериране на ресурси за създаване на стратегии – помага. Като житейска позиция – много пречи.

С такава гледна точка за живота можете да пропуснете важни за вас шансове, които вече няма да се повторят.

2. Излишна доверчивост

Ако не очаквате от хората удари под кръста, то вие губите бдителност, и лесно ще могат да ви излъжат. Позитивно да се мисли за всички е вредно.

Колкото и би ни се искало да се отпуснем и да бъдем себе си навсякъде, то все пак е по-добре да се държим в определени рамки в общуването.

Да се доверяваме на всеки е опасно – това казват родителите на всички деца. Излишната подозрителност и песимизма също не са от полза, но дори ако човек се жени за голямата си любов, е добре да си състави брачен договор.

3. Не си вадите поуки от ситуацията

Не променяте обичайните си действия въпреки всякакви неуспехи. Това може да ви се струва добра черта, но всъщност ви се усложнява живота.

Вие сте готови да се биете в стената, дори без видими резултати. Ако едни ваши действия не носят резултат, то или трябва да преразгледате целите си или средствата за тяхното постигане. Правете си анализи.

4. Примирявате се с това, което не ви харесва

Това може да бъде отвратителната ви работа или мъжа, лошите съседи, зависимост от родителите, лошите условия на живот, лошо отношение на началника.

Всичко изброено може да се промени, разведете се, намерете си друга работа или самата вие станете началник.

Но вместо решение на своите проблеми и облекчение на живота вие ще намирате във всичко положителни страни, начини за личностно развитие, романтика.

В крайна сметка, всичко, което не сте променили веднага, ще трябва да промените после, но оптималното време ще бъде изгубено.

5. Неадекватно оценявате силите си

Вярата в себе си е нещо много полезно и е добре, когато във вас вярва още някой. Но получаването на оценка от независим на вашите способности е много по-полезно.

Разбира се, дори конструктивната критика може да изглежда обидна и дори да демотивира. Но погледът от страни често е единствената възможност да получите адекватен отзив от потенциалните ценители на вашия талант, на клиентите.

6. Рискувате здравето си

Позитивното мислене, например с вечерно хранене в Макдоналдс, без да се посещават профилактични или планови прегледи при лекар, без да се приемат необходимите лекарства, е опасно за живота.