Храната, която ядем може положително или отрицателно да повлияе на нашето здраве, същевременно ново изследване предупреждава, че сме длъжни също да обръщаме внимание и на опаковката на храната.

Тази препоръка възникна, след установяването на това как химическите вещества, използвани при производството на пластмаса за опаковане могат да доведат увеличаване на теглото.

В това изследване учените установили влиянието на химическото вещество с наименованието 2-етилхексил-фталат върху увеличаването женски мъжки.

Мартин фон Берген, завеждащ катедрата по молекулярна биология в Центъра на Хемхолц за изследване на околната среда в Германия, и неговите колеги установили, че химическото вещество 2-етилхексил-фталат /ДЕХФ/ предизвиква дисбаланс на хормоните при женските мишки, което води до увеличаване на телесната маса, дори при въздействие на това вещество в много ниски концентрации.

ДЕХФ се отнася към фталатите и е пластификатор, който се добавя в пластмасата, за да я направи по-мека, еластична и здрава.

Фталатите могат да се срещнат в хранителни опаковки, в някои детски играчки, в медицинските тръби, във виниловите подови настилки, в лепилата, и дори в някои средства за лична хигиена, като лаковете за нокти и шампоаните.

Но употребата на храна, която е била в контакт с опаковка, съдържаща фталат, е най-разпространеният начин човек да се изложи на въздействието на химически вещества, и в множество изследвания се посочва, че фталатите водят до здравословни проблеми.

През 2015-та година, например, беше публикувано едно изследване, което свързвало фталатите 2-изонил-фталат и 2-изодецил-фталат с повишен риск от хипертония.

Същевременно по-ранни изследвания свързвали фталатите, при въздействие върху бъдещи майки, с повишен риск от преждевременно раждане.

Други изследвания също предполагат, че въздействието на фталатите може да доведе до увеличаване на телесната маса, но Берген и неговите колеги твърдят, че наличните доказателства за механизмите, стоящи в основата на тази асоциация, са били недостатъчни.

Тогава екипът от учени решили да изложат на въздействие 2-етилхексил-фталат върху мишки.

Те експериментирали с различни концентрации на това химическо вещество, смесвайки го с питейна вода в продължение на 10 седмици, и определили как това въздействие влияе на телесното тегло, сравнявайки ефектът с мишки, които не били подложени на въздействие.

В резултат на експеримента било установено, че женските мишки, подложени на въздействието на ДЕХФ, значително увеличили теглото си.

Покачване на теглото било установено, дори и сред мишките, които били подложени на въздействието на много ниска концентрация на това химично вещество.

Но при мъжките мишки такъв ръст на телесната маса не бил установен.

След това изследователите определили какви са продуктите от обмена в кръвта на женските мишки и установили увеличаване експресията на рецепторите на естрогена и понижаване на експресията на гена в PPARG в мастната тъкан.

Тези изменения в организма на мишките биха могли да способстват за възникване на нарушения в обмяната на веществата и увеличаване на телесната маса.

Известно е, че генът PPARG способства за окислението на мастните киселини и определя потребността от глюкоза на мускулите на организма.

Коментирайки резултатите от своето изследване учените отбелязват, че очевидно фталатите сериозно се намесват в хормоналния баланс. Пораждат съществени изменения в организма, например, увеличаване на теглото дори в ниски концентрации.

През септември 2014-та, в публикация по повод едно изследване било съобщено, че въздействието на фталатите върху организма на бременна жена може да доведе до развитие на астма при бъдещото дете.