Група учени от университет в Южна Корея се опитали да разберат как съществуващите различия в скоростта на сдъвкване на храната между мъжете и жените влияят на натрупването на наднормено тегло.

Корейските специалисти опитали да разберат защо представителите на силния пол поглъщат храната много по-бързо от жените. Освен това те проучили как различията в приема на храната се отразяват на здравето на хората.

Въпреки че ние правим това автоматично и много рядко се замисляме, сдъвкването играе много важна роля в процесите на храносмилане.

Така скоростта и другите характеристики на процеса на храносмилане могат оказват влияние на количеството поета храна.

Обикновено хората, които имат проблеми с наднорменото тегло, дъвчат с много по-висока скорост, а също и хапката им е с много по-голям размер в сравнение с на тези, чието тегло е в рамките на нормата.

Редица изследвания показват, че бавната употреба на храна може да бъде свързана с намаляване на телесната маса, вследствие въздействието върху организма на хормон грелин, също известен като хормон на глада, това въздействие, помага на човек да се чувства заситен от малко количество употребена храна.

Преди повече от 100 години страдащият от затлъстяване Хораций Флетчер представил необичайна концепция – сдъвквайки храната повече от 32 пъти човек е способен не само да отслабне, но и осезаемо да подобри своето здравословно състояние. В частност продължителното предъвкване се явява профилактика на заболявания на венците.

За да смели организмът добре храната, е необходимо по-добре да се подготви за този процес – да се изработи необходимото количество слюнка и стомашен сок. Същевременно продължителното дъвчене ще позволи избягването на болки и тежест в стомаха.

Между впрочем, въпреки това е била установена значителна разлика в структурата на предъвкването на храната между мъжете и жените, тези резултатите не в пълна степен позволяват да се обясни как особеностите на процеса на дъвчене са свързани с загуба или покачване на телесна маса.

И сред бавно дъвчещите мъже и сред жените буквално поглъщащи храната на крак се срещали такива със затлъстяване.

Затова учените смятат, че не са били отчетени други фактори като заседналият начин на живот, неправилният дневен режим, генетичните особености, психологическото състояние на човека, а също и калоричността на храната.

Същевременно в противовес на казаното по-горе, наскоро британски издания изнесоха данни, че британците разходват по 41 минути на ден за закуска, обяд и вечеря. Въз основа на тази информация с голяма степен на сигурност може да се предположи, че при провеждане на едно изследване в България по този въпрос, резултатите не биха били по-различни.

Оказва се, че съвременните жители на Обединеното кралство се хранят буквално на крак, както и повечето хора у нас впрочем. Всички 3 хранения отнемат на британците общо 41 минути, вероятно на някои българи и по-малко. Разбира се този показател е усреднен. Но тази скорост озадачила учените.

На работното си място закусват 16% от анкетираните. Без да се откъсват от работния процес 30%, а още 4% и вечерят на работа.

За закуска британците отделят най-малко време. За първото хранене отиват средно по 8 минути, за обяд 13 минути и 45 секунди. А път вечерята е с най-голяма продължителност – почти 20 минути. Както се вижда, за традиционното пиене на чай в 17 часа, не остава време.