Съществуват много заблуди за простудата. Например, че вие се простудявате от това, че сте излезли на улицата с мокра глава или сте спали на гарата без палто.

Но има една несъмнена истина - често хората при простуда действат неправилно и още повече влошават своите симптоми.

Ако сте се простудили, прочетете да края нашата статия, за да научите какво не бива да правите, ако не искате да боледувате твърде дълго.

Да се преструваш на здрав

Никога не е добра идея да се преструвате на здрави и просто да игнорирате простудата. Ако вече сте се разболели, просто положете необходимите грижи за себе си.

На тялото е необходима достатъчно енергия, за да се пребори с вируса. Ако игнорирате самия факт на болестта, то вие лъжете организма си, особено ако телесната ви температура е повишена.

По този начин постигате само едно - влошавате състоянието си.

Недостатъчен сън

Ключът към имунитета е здравият сън. Едно изследване на учени показва, че вие три пъти увеличавате риска от простуда, ако спите по-малко от седем часа в денонощието.

Необходим ви е допълнителен отдих, особено ако заради симптомите на простуда спите зле и често се събуждате, задавени от кашлица или полузадушени от хрема.

При това положение ще се наложи да си лягате по-рано или да отделите време през деня за следобедна дрямка.

Стресът срива имунитета

Доказано е от научни изследвания, че стресът повишава риска от простуда. Хроничният стрес води към трайно повишено ниво на хормоните на стреса, които пречат на имунната система да работи добре.

Това е още една причина да се стараете да живеете по-спокойно и да избягвате тревогите и стресовите ситуации.

Пиене на недостатъчно течности

При състояние на простуда е необходимо да се пие повече вода. Защо? Течностите разреждат носните секрети и слузта при хрема, вследствие на което носът и ноздрите по-лесно се прочистват.

Можете да пиете течности от всякакъв вид - вода, плодов сок, топъл чай или супа - изберете това, което ви е на сърце.

Не вярвайте на твърденията, че прясното мляко води до образуване на слуз и допълнителни секрети в носоглътката - то също прекрасно действа при простуда и хидратира организма.

Консумация на алкохол

Употребата на големи количества алкохол води до загуба на течности и в крайна сметка до дехидратация на тялото.

По този начин пиенето на спиртни напитки влошава симптомите на простуда. Нещо повече - алкохолът утежнява работата на имунната система и може да влезе във взаимодействие с лекарствата, които пиете против простуда.

До момента,  в който не се почувствате по-добре, или не оздравеете напълно, отдавайте предпочитание на безалкохолните напитки.

Злоупотреба с капки за нос

Капките за нос са сред най-често употребяваните медикаменти при състояние на простуда. Винаги бъдете много внимателни при употребата на капки за нос.

По принцип, те действат отлично, но ако се приемат за период по-дълъг от три дни, то хремата се утежнява и става по-упорита веднага щом спрете да използвате капките за нос.

Пушене на цигари

Пушачите често страдат от простуда, а заболяването при тях протича по-дълго и по-тежко. Пушенето уврежда белите дробове и не им позволява да се съпротивляват на вирусите.

Ако вече сте се простудили, забравете за цигарите за известно време и не позволявайте на другите да пушат около вас.