Острият бронхит при хората, които не страдат от други хронични заболявания обикновено отшумява за период от 2-3 седмици.

Възможно е да възникне потребност от традиционни обезболяващи средства с цел отслабване на симптомите на заболяването. Повечето от хората не се нуждаят от медикаменти, които се отпускат с рецепта като антибиотици например.

Избор на лекарствен препарат

• Средства срещу кашлица и за отхрачване, които могат да облекчат отделянето на храчките и се отпускат без рецепта. На деца по-малки от 2 години лекарства срещу кашлица и простуда могат да се дават само при условие, че за това има разрешение от лекар. Ако педиатърът е изписал на вашето дете лекарство, следвайте неговите указания относно приложението на съответния лекарствен препарат.

• Традиционните обезболяващи и понижаващи температурата средства като аспирин, ибупрофен, парацетамол. Следва да се помни, че аспирин не трябва да се дава на лица по-млади от 20 години.

Лекарят също може да ви назначи следните бронхолитични средства:

• Бета-2-агонисти във вид на инхалации, такива като албутерол, използващи се за разхлабване на дихателните пътища, които могат да „омекотят“ кашлицата и да облекчат дишането. Въпреки това възможният положителен ефект може да се разглежда с отчитането на реалните странични ефекти, като например треперене, втрисане и нервност.

• Антибиотици – могат да бъдат използвани за лечението на хора, изложени на повишен риск от усложнения, дължащи се на острия бронхит. Прилагането на антибиотици срещу възпалението на бронхите при хора, които не страдат от други хронични заболявания, не се явява ефективно.

Ако лекуващият ви лекар ви е изписал антибиотици вие трябва да ги приемате така, както са ви предписани. Не прекратявайте приема на антибактериалните препарати, дори и ако почувствате подобряване на състоянието си. Необходимо е да изпълните целия курс на лечението.

При наличие на такива състояния като хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/ или астма могат да бъдат изписани кортикостероиди, които са способни да облекчат затрудненото дишане, хриповете и постоянната кашлица.

За лечение на такива усложнения като пневмония, ще бъдат назначени съответните препарати. По този начин изборът на лекарствения препарат при лечение на остър бронхит се определя от типа усложнения, предизвикани от заболяването и от наличието на други хронични състояния.

Хирургично лечение

При този заболяване този терапевтичен метод не се прилага.

Други способи за лечение

Постелният режим, потреблението на достатъчно количество течности и други способи на лечение в домашни условия за приемливи за повечето хора, страдащи от остър бронхит при отсъствие на други хронични състояния.

Хората с определени заболявания на дихателните пътища като например тези с ХОББ, при тях може да се наложи назначаването на специфично лечение.

Лечение на остър бронхит в домашни условия

Използвайки методите на самостоятелно лечение в домашни условия човек може да облекчи своето състояние.

Съществуват следните способи за тази цел:

• Облекчаване на кашлицата посредствен пиенето на различни отвари, приемането на таблетки срещу кашлица, а също и изключването на контакт с вещества, дразнещи белите дробове.

• Не злоупотребявайте в периода на лечението с алкохола и кофеина, тъй като те способстват за изхвърлянето на течностите от организма, което води до неговото обезводняване;

• Откажете се от пушенето;

• Отделяйте достатъчно време за почивка, за да може организмът ви по-бързо да се справи с инфекцията. Като почивате повече от обичайното по време на острия бронхит, съвсем скоро ще почувствате подобряване на състоянието ви.