Има само един наистина ефективен и безопасен начин това да се направи.

Менструациите могат да се управляват. Да се предизвикат по-рано от предвиденото време, например, за да не съвпаднат първите и най-тежки дни на цикъла с важно събитие като състезание или сватба.

Или пък да се провокира нейното начало, когато се забави, но причината не е в бременност, разваля ни плановете и ни кара да нервничим.

Подобни експерименти по време на такава са изключително опасни, дори и за живота.

Как може да се предизвика менструация

Менструация може да се предизвика по два начина:

1.Хормонален

Това означава да се приемат препарати на хормонална основа, които създават условия за отхвърляне на маточната лигавица. Този способ е много добър, ако се готвите за някакво важно събитие и имате на разположение няколко месеца.

2.Нехормонален

Създават се условия, при които се разкъсват кръвоносните съдове, съединяващи ендометриума със стените на матката. Когато обаче се предизвика изкуствено отхвърляне на лигавицата, се рискува увреждане на големи кръвоносни съдове и да се предизвика маточно кръвотечение. Особено ако има вероятност от забременяване.

Основната препоръка е преди да се пристъпи към опити да се предизвика менструация, е да се направи консултация с гинеколог.

3.Как да се предизвика менструация по хормоналния метод

Най-ефективният и безопасен начин да се предизвика менструация в необходимия момент, е да се подготвим за това предварително.

Ако предстои важно събитие, например, отпуск – почивка на море или състезание, няколко цикъла преди това, е необходимо да се започне прием на хормонални противозачатъчни.

Естествено тези препарати трябва да са изписани от гинеколог. Няколко дни преди моментът, в който желаете да ви дойде менструацията, просто спрете да приемате препарата.

Хормоналният фон ще се промени и ще се предизвика менструация, по-точно кръвотечение от спирането, преди предвиденото.

Вторият вариант е да се започне нова опаковка противозачатъчни, без да се спират, а след това да ги спрем в деня, в който искаме.

Ако не разполагате с толкова време до важното събитие, можете да започнете да приемате противозачатъчни няколко дни преди него, в този случай менструация най-вероятно няма да започне.

Ако препаратът не подейства, то са възможни странични ефекти – гадене, загрубяване на гърдите и т.н.

Всичките 3 варианта не са опасни. Само трябва да се помни, че противозачатъчните не трябва да се приемат без консултация с лекар. Също така не се препоръчва да се спират, когато ни хрумне, пийте поне известно време, в края на краищата това е добър метод за контрацепция.

Как да предизвикаме менструация по нехормонален начин

При положителен тест за бременност, трябва да се отиде при гинеколог, за да се потвърди и лабораторно. Плодът вече е започнал своето развитие, а това означава, че кръвоносните съдове, съединяващи ендометриума със стените на матката, могат да са доста големи.

Разкъсването на кръвоносните съдове се последва от обширно кръвотечение и опасна загуба на кръв.

Ако няма бременност, но все пак има закъснение на цикъла, не се безпокойте. Десетки са причините, поради които менструация може да настъпи по-късно.

Сред тях са стрес, аклиматизация, диета, умора, физическо прекомерно напрягане.

Тези състояния влияят на хормоналния фон и понякога водят до забавяне на настъпването на менструация. Така че е възможно да трябва просто да се изчака – в рамките на няколко дни менструацията настъпва.

Ако обаче не се касае за бременност и не разполагате с достатъчно време, то може да се опита да се направи опит за ускоряване на процес. Нито един от тези методи не е с доказана ефективност.

1.Портокали

Или всякакви цитруси, а също други плодове и зеленчуци, в изобилие, съдържащи витамин С – черна боровинка, броколи, спанак, брюкселско зеле, червени чушки.

Съществува мнение, че аскорбиновата киселина може да повиши нивата на естроген и да се понижи количеството прогестерон.

Възможно е ендометриума да започне да се отделя, а матката да се съкращава. И менструацията ще настъпи по-бързо.

2.Чай от джинджифил или магданоз

Запарете няколко парченца корен от джинджифил в чаша вода за 5-7 минути. Прецедете, добавете малко захар или мед на вкус.

Също може да се приготви и чай от магданоз.

Двете напитки могат да предизвикат леки съкращения на матката. А това може да ускори идването на менструация.

3.Гореща вана

Първо, високата температура подобрява кръвообращението, включително и на органите на малкия таз. Това означава, че се увеличава риска от съкращение на матката и шансовете за бързо настъпване на менструация.

Второ, горещата вана отпуска и помага за намаляване на стреса, което понякога води до забавяне идването на менструацията.

Също може да се приложи към долната част на корема топъл компрес, подходящ е дори и работещ лаптоп.