Какво прави шоколадът полезен за здравето, колко можем да ядем от него и какъв е най-добре да изберем?

Шоколадът се смята, и съвсем не без основание, за един от афродизиаците. Известно е, че вождът на ацтеките е изпивал на ден по 50 чаши шоколадова напитка, и неговите жени никога не са скучаели. Казанова също е носел със себе си сребърно шоколадче навярно неслучайно.

Вкусно лекарство

Някога шоколадът се е продавал в аптеките. Днес учените доказват, че този продукт съдържа множество полезни вещества. Например, благодарение на естествените стимулатори – теобромин и кофеин, помага на организма за справяне с умората и стреса.

Какаовата маса, която влиза в състава на шоколада, помага на мозъка да образува вещество, подобно на опиума, като така се освобождава хормонът на насладата ендорфин, а също и вещество фенилетиламин.

Хипофизата го образува само в още един случай, когато сме влюбени.

Какаовите зърна са източник на минерали – калций, желязо, натрий и витамини В, РР. В горчивия шоколад има и феноли, които благотворно влияят на сърдечно-съдовата система. В половин шоколадово блокче са толкова, колкото и в чаша червено вино.

Благодарение на фенолите в червеното вино сме запознати с явлението на френския парадокс, така че може да се говори и за шоколадов парадокс.

Както и червеното сухо вино, черният шоколад е богат на антиоксиданти – вещества, предпазващи от агресивното влияние на околната среда.

И въпреки различните изследвания, шоколадът се смята за вреден за зъбите, но последните данни сочат, че притежава бактерицидни свойства и дори може да служи за профилактика на кариес.

Боим се да давам шоколад на децата, поради опасност от диатези (вродено предразположение към определени заболявания), а японски лекари предлагат да се дава за лечение на алергии.

Черен, бял, но само не горчив

Полезен е обаче не всеки шоколад. Видовете шоколад се различават по съдържанието на какаова маса, захар и сухо мляко. Колкото повече какао, толкова по-горчиво ще бъде.

Най-горчивият шоколад е с 90% какао и се използва само в кулинарията, тъй като в чист вид трудно може да се яде.

Известният ни като бял шоколад няма нищо общо с истинския шоколад, тъй като в него няма нито едно парченце какаови зърна, и благодарение на това съхранява своя цвят на мляко или сгъстена сметана.

Ободрява по-добре от кафе

Всички, които обичат сладко знаят, че има млечен, черен, и разбира се, горчив шоколад. Млечният е най-вреден, обикновено е с 20-30% какаова маса, но за сметка на това има много захар и мляко. Ползата е на практика никаква.

Тъмният шоколад съдържа от 50 до 70% какаова маса, но за съжаление, не е много по-полезен от млечния. За полезен се смята само шоколадът, който е с над 70% какаова маса. Това е истинският горчив шоколад.

Затова и когато си избираме шоколад в магазина е важно да прочетем какъв е неговият състав. Първото, което трябва да пише е, че съдържа какао на прах, обикновено – какаова маса.

Известно е, че най-добрият горчив шоколад съдържа голямо количество флавоноиди, които въздействат на сърдечно-съдовата система, повишават образуването на ендорфини и понижават хормоните на стреса.

Ободряващият ефект на горчивия шоколад е много по-силно изразен от този на кафето. Проведено изследване показва, че при стрес консумацията на горчив шоколад помага за понижаване нивата на холестерола.

Това не означава, че справянето със заболяванията на нервната система или с депресия е възможно само с консумацията на черен шоколад. Това не помага. Първо, ефектът ще бъде краткотраен, и второ, в големи количества горчивият шоколад, както и млечният, неблагоприятно влияят на храносмилането, водят до затлъстяване и това предизвиква привикване.

Препоръчителната норма за консумация на шоколад е 27 грама за човек на зряла възраст, това е обикновено около ¼ от едно шоколадово блокче, което е 100 грама.

Днес горчивият шоколад е в списъка с храните, които влизат в списъка с храните, които са разрешени за всички хора, независимо от това дали имат или нямат заболявания.

Ако се спазва нормата и се консумира не по-често от 1-2 пъти седмично, ползата е гарантирана, дори и за хора с инсулинова резистентност и захарен диабет.