В град Пърт в Австралия на брега на Индийския океан работи Център за лечение на рак, където наред със стандартното лечение се назначават и физически упражнения.

До неотдавна това изглеждаше немислимо, но днес изследвания от различни краища на света показват, че фитнесът не само предотвратява развитие на рак, но и спомага за по-бързо оздравяване.

Стари данни, нов подход

Катрин Шмиц, професор по обществено здравеопазване, специализиращ лечението на рак, разказва, че до неотдавна опитите да се вдигне пациент на крака след прекаран сърдечен пристъп и да бъде накаран да прави упражнения, бяха подлагани на критика.

Но днес ползата от фитнеса за здравето и за възстановяване на сърцето е доказана.

Същото се отнася и за онкологичните заболявания. Множество нови изследвания, проведени в различни държави, демонстрират невероятни предимства на фитнеса за подобряване на здравословното състояние както на здрави, така и на боледуващи.

В авторитетните рецензирани международни медицински издания са публикувани препоръки, които призовават лекарите да предписват на пациентите упражнения за минимизиране на риска от възникване на рак и за подобряване на качеството на живот след прекарано заболяване.

За новия, уникален подход в медицината е заснет, дори документален филм. Но възниква закономерен въпрос какви видове спорт е по-добре да тренираме и колко често е необходимо да се прави?

Фитнес по рецепта – какво ще лекува

През октомври 2019 г. бе публикувана научна статия, в която се посочва, че физическите упражнения са ефективна мярка за профилактика на рак на пикочния мехур, на млечната жлеза, на дебелото черво, на хранопровода, на бъбреците, на стомаха и на матката.

Фитнесът може да подобри показателите на преживяемост, а също и да се повиши качеството на живот при рак на млечната жлеза, дебелото черво и на простатата.

Страничните ефекти от химиотерапията ще се понесат по-леко.

Каква е тайната? Механизъм на действие

Научните изследвания показват, че по време и след физическа активност в организма се повишават защитните функции на имунната система.

Умерената физическа активност води до рязко повишаване на концентрацията на клетките-убийци, които унищожават раковите клетки.

Организмът се стимулира да образува сам лекарство, което да лекува рак. Но как е възможно това?

По време на фитнес в мускулите се образуват сигнални молекули Интерлевкин-6. Те активират клетките на имунната система, като ги насочват към търсене на туморни клетки. Когато последните бъдат установени, те подлежат на унищожаване.

Този механизъм е важно да се разбира както от здрави, така и от боледуващи хора.

Проблемът е, че в организма на всяко живо същество постоянно се образуват туморни клетки. И от способността на имунната система своевременно да ги открива и да ги унищожава, зависи дали ще се образува тумор или не.

На какво може да се разчита

Интересни са данните от шведско изследване с участие на 10 млади мъже с рак на простатата. По лекарска препоръка те карали колело по 60 минути всеки ден.

Преди началото на тренировката и след нея лекарите вземат кръв за изследване. В 9 от 10 проби се установява потискане на растежа на ракови клетки.

Подобни изследвания провеждат учени от Университета на Копенхаген, но с участие на жени. Те вземат кръвни проби от жени, които се лекуват от рак на гърдата.

Установява се, че всеки път, когато жените практикуват интензивни тренировки, сред които силови и кардио – занятията се провеждали веднъж седмично в рамките на година, техните тела образуват вещества, които унищожават раковите клетки.

Ефектът от една тренировка бил ограничен, но се предполага, че здравословният начин живот с редовен фитнес дава по-обнадеждаващи резултати.

Това потвърждава и изследване от 2016 г., което е публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация.

В него вземат участие 1 млн. и 400 хиляди души – както жени, така и мъже. Равносметката е, че изследователите отчитали пол, възраст, индекс на телесната маса, вредни навици, физическа активност и наличие или отсъствие на онкологични заболявания.

Здравословният начин на живот с редовна физическа активност намалява риска от:

  • Рак на хранопровода – аденокарцином, с 42%;
  • Рак на белите дробове – с 26%;
  • Рак на бъбреците – с 23%;
  • Рак на черния дроб – с 27%.

Колко трябва да се тренира

Препоръката при онкологично заболяване е 30 минути по 3 пъти седмично умерена физическа активност. А за профилактика 150 минути седмично умерена физическа активност или 75 минути интензивна, пак седмично.