Факт №1

За кръвното налягане и Моцарт

Лекарите в Древна Гърция използвали музиката за релаксация, за подобряване на качеството на съня и за облекчаване на болезнените усещания. Американските индианци, представителите на африканските племена правели целебни ритуали, които се съпровождали от песнопения.

Оказало се, че това не е лишено смисъл. В рамките на експеримент, проведен в Централната болница на Масачузетс /САЩ/ било установено, че пациентите в кардиологичните отделения, които слушали музика в продължение на 30 минути, имали по-добри жизнени показатели от тези, които прекарвали дните си в тишина.

Хората, които били преминали през операция за аортоконорно шунтиране и/или по замяна на артериалния клапан и слушали музика в първия ден след интервенцията, също имали по-високи нива на хормона окситоцин в кръвта и изпитвали по-малко стрес.

Резултатите от този експеримент са публикувани в Journal of Clinical Nursing.

Но не всяка музика е полезна. Изследване, което било обсъждано на заседанията на Американската общност за изследване на хипертонията през 2012 г., потвърдило пряката връзка между музикалните жанрове и показателите на кръвното налягане на хора с 1-ва степен на артериална хипертония.

Учените измервали кръвното налягане на участващите в проучването при съпровода на различни композиции и установили, че при хората, слушащи Моцарт, то се понижавало, а при тези, слушали Bicycle Race на група Queen се повишавало.

До подобно заключение стигнали и група немски учени – някои класически мелодии и музики за медитация изобщо и като цяло благотворно влияят на сърдечния ритъм, а техно, рок или хеви-метъл парчетата могат да предизвикат опасна за живота аритмия.

Основавайки се на тези данни, учените дори излезли с предложение да се замени седативното средство мидазол с класическа музика при подготовка на пациентите за хирургична интервенция.

Същевременно не само музиката влияе на сърдечно-съдовата система, но и състоянието на органите на кръвообращението повлиява на музикалните предпочитания на човек. Колкото повече остаряват хората, толкова по-спокойни мелодии те харесват.

Това се обяснява със стремежа на човек да слуша музика с ритъм, съвпадащ с честотата на пулса, а, както е известно, с напредването на годините той се забавя.

Факт №2

За мозъка и любимата музика

2 изследвания, представени в рамките на научния форум Neuroscience 2013 показали, че обучението за свирене на музикални инструменти в ранна детска възраст способства за развитието на зони в мозъка, отговорни за изучаването на езика.

Освен това тези навици влияят на възможността на нервната система да обработва информацията, постъпваща от няколко сетивни органа едновременно.

Факт №3

За болката и родната музика

Способна ли е музиката да облекчава болезнените усещания е спорен въпрос. Например, че слушането на музикални произведения облекчава състоянието на болните от рак не е било доказано.

Също така не е било и потвърдено, че музикалният съпровод облекчава състоянието на пациентите при провеждане на ангиография.

Но при анализ на интензивността на болезнените усещания по време на провеждане на стоматологични процедури при деца на възраст от 8 месеца до 20 години, се установило, че те понасят много по-леко понасят посещението при зъболекаря при музикален съпровод.

Факт №4

За услаждането и пианото

Консумацията на храна под музикален съпровод обуславя преяждането, това показват резултатите от изследване на учени от Университета на щата Джорджия“, САЩ.

Факт №5

За ударните инструменти и поведението

Музиката влияе не само на вътрешния свят на човек, но и на това как той взаимодейства с околните. Например, музикалната терапия спомогнала за подобряване на поведението на деца от бедни семейства, които периодично , в рамките на експеримента, трябвало да свирят на ударни инструменти.