За тютюнопушенето се е изговорило много и ще продължава да се говори. Все повече и повече хора ежедневно пропушват, поради най-различни причини, а понякога и безпричинно.

Все пак тютюнопушенето е дейност, която няма как да отречем, че сближава и отпуска. Но не бива да забравяме, че тя носи много повече вреди, отколкото предимства за доброто ви здравословно състояние.

Пушачите продължават трайно да увреждат организма си с всеки изминат ден, в който се оставят този лош навик да ги погълне – всеки го удря на различно място – някои развиват проблеми с белите дробовете, други – импотентност, при трети съсипва хубавите бели зъби и т.н.

Вредите от това са много, а пристрастяването е главната, която води до всички останали. Пристрастяването към тютюна. Но знаем ли наистина към какво се пристрастяваме?

Какво е тютюнът?

Тютюнът е растение, чиито листа се използват за направата на цигари, след като биват изсушени.

Какво всъщност наистина представлява тютюнът, сложен в днешните цигари?

За жалост обаче, ако си мислите че това, което пушите са висококачествен род тютюневи листа, отгледани в тропическа Америка, жестоко се лъжете.

Това, което пушите най-вероятно е култивиран тютюн, напръскан със страшно голямо количество пестициди и хербециди, съдържащи невероятно много ГМО в себе си.

Отровни за човека, те се използват, за да запазят растението от насекоми при отглеждането му, но и попиват адски надълбоко в листата на тютюна.

Един от най-широко разпространените хербециди, а именно Roundup, които се употребяват с тази цел, не само има свойството да защитава растението от потенциални вредители, но и да поглъща влагата от листата му.

Тютюнът, както вече казахме, трябва да се изсуши, преди да се сложи в нормална цигара. И поради тази причина, упоменатият хербецид се използва много по-широко в областта.

Хората прекаляват с употребата му, на него, и на други пестициди и хербециди, за да изкарат повече пари – защото това е, което вълнува човечеството в днешния материален свят.

Какво показват изследванията?

Колкото повече се пръска, толкова повече вредните вещества проникват в листата му и го превръщат в истинска отрова за човека. учените провеждат изследвания, вследствие на които установяват, че 90% от тютюна, който се произвежда в САЩ е чисто ГМО.

Те също така откриват, че нормалните средностатистически цигари съдържат до 4 000 химикали в себе си. Това число е наистина плашещо за голяма част от човешкото население.

До какво води цялото това „отравяне“ на тютюна?

Оказва се, че много от вредите, които тютюнопушеното носи за човека не са вследствие на самия тютюн, а заради продуктите с които бива обработван, преди да се сложи в цигарите.

Никотина, съдържащ се в тютюна, както всики знаем, е изключително пристрастяващ, но изследванията показват, че производителите на цигарите, които пушим, добавят още и още химикали, които да осигурят нашето пристрастяване и така все повече и повече хора да пропушват завинаги – това, разбира се, им носи все повече и повече пари.

Самото тютюнопушене повишава рисковете да се разболеем от какво ли не, и то не само ние, ами и хората, около нас, които гълтат дима ни. Заболяванията силно варират, но със сигурност ще се проявят в някой момент в бъдещето ни, ако още не са се проявили.