Голяма част от ядките, които консумираме ежедневно оказват влияние върху здравословното ни състояние. Известен факт е, че ядките подпомагат сърдечното здраве и ни набавят необходимото количество протеини, минерали и витамини. Те могат да повлияят положително върху правилното функциониране на тялото и мозъка, но крият известен риск, ако се превиши позволеното им дневно количество.

Знаете ли, че калориите в бадемите, шам-фъстъците и кашуто са сходни?

В случай че ги консумирате в умерени количества може да ги добавите към диета си. Понеже съдържат омега-3 мастни киселини, които в комбинация с протеини и фибри, помагат да се потисне апетита, ще ви помогнат да регулирате теглото си. Джуди Каплан, говорител на Академията по хранене и диетология, съветва да избягваме консумацията на ядки, които са опаковани или изпечени в масло.

Орехи

Орехите са добър източник на алфа линоленова киселина (ALA). Изследване на испански учени през 2006 г., показва, че алфа линоленова киселина понижава случаите на сърдечни аритмии. Изследванията показват, че орехите могат да предотвратят възпаляване или окисляване в артериите след, консумацията на тежки храни. Авторите на проучването, препоръчват осем ореха дневно, които ще извлекат максимални здравословни ползи за организма.

Макадамия

Ако комбинирате тези ядки с орехи, комбинацията е опасна, понеже съдържат най-ниските стойности на протеини и най-високите количества мазнини. Ако ги консумирате сурови и в умерени количества, те ще ви набавят на организма необходимата доза здравословни мазнини.

Фъстъци

Фъстъците са най-препоръчваните ядки от експертите, които подобряват мозъчната дейност. Те са добър източник на фолиева киселина, която допринася за правилното развитие на мозъка. Тези ядки ни предпазват от когнитивен упадък и са изключително полезни при бременните жени, понеже предпазват плода от поява на вродени дефекти. Фъстъците са източник на витамини и  здравословни мазнини.

Бразилски орехи

Консумацията на бразилски орехи се препоръчва на мъже, които имат проблеми с простатата. Те съдържат селен, който се използва като превенция в борбата с рак на простатата и други заболявания. Проучвания показват, че високото съдържание на селен, води до развитие на диабет.

Орехи съдържат бета-ситостерол, който може да помогне за облекчаване на симптомите на доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ) или разширение на простатата.

Бадеми

Бадемите набавят на организма нужното количество калций. Според данните, бадемите съдържат много повече калций от всички останали ядки, затова имат огромно значение за здравето като цяло. Те съдържат високо количесво витамин Е, който предотвратява възпаления и болести като рак на белия дроб и предотвратява и появата на когнитивен упадък с възрастта.

Не се лишавайте от различните видове ядки, заради калоричността им. Внимавайте да не превишавате необходимото дневно количество.

Ако искате да се насладите на нещо сладко и удовлетворяващо, но без да си набавяте допълнителни калории от високо-фруктозен царевичен сироп, смесете различни вкусове към закуската си. Изпробвайте комбинациите като бадеми с боровинки, мед, и морска сол или кашу с нар и ванилия, подсладете ги с органичен сок от захарна тръстика и сироп.

Независимо, дали съдържат захар, или са диетични, задължително проверявайте хранителните стойности на етикетите. Голяма част от ядките се предлагат като допълнителна съставка в десерти, но съдържат огромно количество калории от захар или подсладители.