Човешкият пулс показва сърдечните удари за единица време. Измерва се в удари в минута (bpm). Пулсът се формира от ритмичните съкращения на сърдечния мускул, които изпомпват кръвта през кръвоносната система, осигурявайки необходимият кислород и хранителни вещества на тъканите и органите на тялото.

Пулсът има определени характеристики, чрез които да следите здравето на сърцето. След тях са неговата честота, представляваща броя удари за определено време, ритъма, който представлява интервалите между ударите. Също така и скоростта на увеличаване или намаляване на налягането в артерията и силата, за регулиране на нормалната пулсация.

Важно е да следите своя пулс и при отклонения от нормите да знаете как да постъпите и защо могат да се случат. В тази статия ще ви обясним какъв е нормалният пулс на хората на различните възрасти, защо може да се измени и кога да потърсите помощ при отклонения от нормата.

Какъв трябва да е нормалният пулс и от какво зависи

Обикновено сърдечната честота от 60 до 80 удара в минута се стича за нормална в състояния на пълен покой при хора на възраст 15-60 + години. Леко увеличение на стойности, но не по-високо от 10 е нормално. Нормалния пулс на бебетата в първия месец е между 100 и 190, на децата на една годинка – 125, на тези на 3 – 100, а на децата между 5-10 години – 92. За нормален при деца от 5 до 15 години се счита пулс от 78, а за хора над 65 години – 79.

Имайте предвид, че различни фактори, могат да променят пулса, сред тях са температурата на човека, положението на тялото, емоционално състояние, физическа активност, прием на лекарства и кофеин. Нормалният пулс на мъжете и жените също леко се различава.

При мъжете, които активно се занимават със спорт например (във възраст до 50 години) дори 50 удара / мин в покой са нормални. Това е така, тъй като по време на физическо натоварване тялото работи по интензивно и сърцето изпомпва повече кръв, в спокойно състояние то работи по-бавно, но също толкова ефективно. При жените в същата възраст пък нормалният пулс с малко по-висок - 70–90 удара в минута.

При стресови ситуации и силови натоварвания пулсът се променя. При умерени натоварвания нормалният пулс трябва да е до 70% от максималния допустим (126 удара), а при по-тежки тренировки се променя с до 85% (или иначе казано 153 удара / мин). След хранене също е нормално да се повиши сърдечната честота и да измерите по-висок пулс от обичайния си.

Как се измерва пулсът

Пулсът може да бъде усетен на всяко място в тялото, където можете да притиснете артерията си до костта, най-често на китките на ръцете. Така може да усетите изменения в него и забързване, но без точни показатели.

Измерването на пулса с точни показатели става чрез апарати за кръвно, които може да са механични или електронни. За да се измери правилно пулсът човек трябва да е спокоен и да е седнал. Трябва да поседи поне 5 минути преди измерването за най-точни резултати. При измерване на пулса на жена е хубаво да поставите устройството на дясната ръка, а на мъж – на лявата.

Не е препоръчително дас се измерва пулс след физическо натоварване, стрес, при интензивни емоционални състояние и след къпане с гореща вода. Тези фактори биха довели до неточни резултати от измерването.

Как да поддържате нормален пулс и кога да потърсите лекарска помощ

Има някои прости съвета, които да спазвате, за да поддържате пулса си в нормата. За начало се препоръчва да не водите заседнал начин на живот и по възможност да сте физически активни. Редовните физически упражнения са ключови за поддържане на здравето и функциите на сърцето. Хубаво е да се стремите към умерена физическа активност поне по 150 минути на седмица.

За поддържането на нормалния пулс важна роля има и здравословното хранене. Избягвайте консумацията на захари, мазнини и висококалорични храни и се съсредоточете върху плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти, нискомаслени млечни продукти и риба. Управлението на стреса, избягването на конфликти и стресови ситуации, както и практикуването на йога и медитация също е от полза за нормалния пулс.

Тютюнопушенето и консумацията на алкохол могат да повлияят на сърдечната функция и да увеличат риска от сърдечни заболявания, така че е хубаво да намалите ли откажете тези вредни навици. Също така е хубаво да избягвате кофеина и енергийните напитки, които също са вредни за вас. Медицинските прегледи, особено ако сте имали предходни проблеми и спазването на препоръките на лекаря ви също са ключови за здравето на сърцето.

Следването на тези лесни съвети може да ви помогне да поддържате здравето на сърцето си и нормалния пулс през целия ви живот.

При отклонения от нормите, без видима причина и поддържането на висок или нисък пулс дълги време, незабавно се обърнете към лекар. Тези отклонения носят рискове за здравето и консултацията със специалист, който да ви посъветва и прегледа е задължителна. Той ще ви назначи необходимите изследвания и ще ви предпише лечение според вашето състояние и особеностите на случая.