Понякога въпреки непрестанните усилия като здравословна диета, редовни физически упражнения килограмите на кантара не помръдват. Причината за това могат да бъдат различни фактори. Кои са най-често срещаните причини, които ни пречат да отслабнем и как да се справим с тях?

Винаги ли се храните здравословно?

Всички знаем, че трябва да се храним само със здравословна храна, но винаги ли го правим?

Ако се опитвате да спазвате стриктно здравословен хранителен режим, но непрекъснато изпитвате глад, може да има основателна причина за това.

Проучване, проведено в Йейлския университет показва, че когато мислите за храни с малко калории, мозъкът започва да произвежда повече от хормона грелин. Този хормон увеличава чувството за глад и забавя метаболизма.

Един от начините да се поддържате балансирано ниво на хормона грелин, е да се съсредоточите върху калориите, които приемате от вашата храна. Ако ви се яде салата, не мислете за марулята толкова много. Опитайте се да се съсредоточите върху най-калоричната част като сиренето или някоя от другите съставки.

Може да се храните с по-постни храни, които ще ви направят по-здрави като супа с филия пълнозърнест хляб.

Плащате ли с кредитна карта?

Как може закупуването на хранителни стоки с кредитна карта да повлияе на загубата на тегло? Изследване в списанието на „Consumer Research“, показва, че когато хората пазаруват с кредитни карти са склонни да купуват значително по-големи количества от нездравословните храни, отколкото тези, които плащат с пари в брой.

Въпреки че купувачите са наясно, че купуват нездравословни храни, експертите се съмняват, че те ще ги купуват, така или иначе, защото не чувстват загубата на финанси, когато не използват пари в брой.

Мислите за тренировките прекалено много?

Упражненията са чудесен начин да ускорите метаболизма си и да изгорите нежеланите килограми. Ако прекарвате твърде много време в мисли за изразходване на калории, това може да саботира усилията ви.

Френско изследване показва, че хората, които мислят прекалено много за упражненията са склонни да консумират с 50% повече храна от тези, които не го правят. Мислите за предстоящата тренировка, са причина хората да се чувстват, сякаш имат право на допълнително хранене. Ако се храните допълнително не надвишавайте повече от 150 калории.

Фокусирани ли сте върху работата?

Изследователи от Университета на Мисури-Колумбия са установили, че седенето в продължение на няколко часа, сигнализира на тялото ви да спре производството на липаза. Това е храносмилателен ензим, който участва в разграждането на мазнините.

Според изследването, публикувано в „American Journal of Clinical Nutrition“, ако се изправяте или протягате на всеки час ще повишите работата на метаболизма си с 13%. Това е чудесна новина, защото движенията не пречат на работния процес, но ще помогнат за правилната функция на тялото ви.

Колко часа спите?

Хората, които не получават достатъчно сън са склонни да чувстват глад за въглехидрати и мазнини повече от тези, които спят най-малко осем часа.

Проучване на „American Journal of Clinical Nutrition“ установява, че жените, които получават по-малко от 4 часа сън на нощ, консумират 300 калории и 21 грама мазнини повече през следващия ден. Здравословната диета и физическите упражнения са от решаващо значение за загубата на килограми, но когато се опитвате да отслабнете се уверете, че сте си набавили достатъчно сън.