Признаците на предменструалният синдром и като цяло „онези дни“ от месеца, присъстващи в живота на всяка полово съзряла жена, със сигурност не са ни никак чужди, независимо дали сме жени и ги изпитваме или мъже, и изпитваме последиците от тях и техните прояви.

Поради хормоналните промени, които настъпват в организма на всяка представителка на нежния пол по това време, тези признаци могат да се проявяват по различни начини и в различни степени, въпреки че има някои, които са си основни и са задължително част от програмата.

А това са именно силно повишената раздразнителност, увеличеният в пъти повече мързел, честата смяна на настроенията, на пръв поглед без видима и основателна причина, подуването на корема, чувството за тежест и разбира се – необяснимия вълчи апетит, съпътстващ целия този процес, способен да подлуди всяка дама на диета или просто опитваща се да се поддържа във форма.

Разбира се, степента на изразяване на тези симптоми е строго индивидуална и зависи от самия човешки организъм. И все пак, дори и в малки количества ги има тези неща, като най-често срещан бива неутолимият глад.

Но каква е причината за това? Кои, точно, процеси в организма, ни седят зад желанието ни да опразним хладилника и са виновниците за онзи един килограм, който качихме в последните дни?

Какво предизвиква усещането за глад?

Отговорът е изключително прост – когато жената е в цикъл, тялото й изразходва повече калории и следователно тя се нуждае от повече калории, за да поддържа тези процеси.

Тялото е нещо уникално – организмът ни гори калории ежедневно, просто докато лежи и седи, за да ни държи живи, за да съществуваме – той отговаря за безброй процеси, протичащи в тялото ни всяка секунда – придвижването на кръвта, храносмилането и т.н.

Когато „онези дни“ пристигнат с гръм и трясък, тези процеси се увеличават – сега тялото ни е заето и с това. Така организмът ни трябва да работи повече, следователно да изразходва повече енергия. Калориите са енергия. Храната е енергия и тялото ни иска да го снабдим с нея, за да може да си върши работата пълноценно.

Освен това, нещо друго, което оказва важно значение и не бива да бъде пренебрегвано са всичките хормонални промени. Производството на така известния прогестерон е най-високо точно преди появата на първата капка кръв на бельото ни – когато изпитваме най-голям апетит и имаме склонност да сме раздразнителни и малко по-чувствителни.

При някои дами, това продължава и през целия период. Според проведен експеримент, при животните от женски пол се наблюдава абсолютно същия модел на проявяване на предменструален симптом.

Как да се справим с усещането за глад и да извлечем възможно най-много ползи от това неприятно време?

Възползвайте се от факта, че тялото ви гори повече калории – не го похабявайте, тъпчейки чипс, сладолед или шоколад пред телевизора – направете нещо, станете и се раздвижете.

Много от представителките на слабия пол избягват движението по време на този период, но това е изключително голяма грешка от тяхна страна – научно доказано е, че ако се преборите с мързела си и дори отидете на тренировка или просто извършите някаква физическа дейност, неприятните болки в корема ще се намалят или изчезнат напълно, поне за определено време.

Наблегнете на плодовете и зеленчуците – просто не посещавайте супермаркета тези дни! Високо белтъчните храни също са добър избор, тъй като са известни с това, че освен че са в основата на изграждането на мускулна маса, те засищат, а за самото им усвояване, организмът ни изгаря допълнителни калории.

Не неутрализирайте ползата, която можете да извлечете от цикъла си – помислете за килограма, който вероятно ще сте изгубили, ако се придържате към нормалния си хранителен режим.