Навярно на всеки от нас познава усещането, че сякаш полита насън и навлиза в безтегловност, а след това внезапно пада в бездната, разтърсва се целия и се събужда за миг. На повечето от нас подобно усещане не ги навестява често.

Но ако потрепервате ежедневно, когато се потапяте в обятията на Морфей, това е повод да се замислите над причините за случващото се. Учените отдавна изследват това явление, и са му дали научно название – миоклония. Какви са видовете и причините за състоянието, кога следва незабавно да се потърси помощ от специалист?

Какво пък е това?

Нощната миоклония е внезапно синхронно потръпване на мускулите, подобно на удар от електричен ток, появяващо се по време на тяхното активно съкращение – позитивен миоклонус или понижаване на тонуса на постуралните мускулни тъкани – негативен миоклонус, в периода на естественото пълно отпускане на организма.

Явлението се локализира при някои групи мускули, или е генерализирано или се касае за единични участъци. Най-често се засягат ръцете, краката, мускулатурата на лицето и раменната става. Потръпванията биват със синхронен, асинхронен, ритмичен, спонтанен, рефлекторен, аритмичен характер.

Това явление безпокои както възрастните, така и децата. Ако миоклонията възникне в първите няколко секунди след заспиването, то това е нормално.

Но ако потръпването съпровожда целият период на отдиха, то това вече е патологично състояние, което често води до безсъние и като вследствие влошаване на здравословното състояние и по-сериозни проблеми.

Различават се няколко вида миоклония

1. Физиологична – характеризира се с потръпване при внезапен силен звук, изплашване, по време на неочаквано докосване, при хълцане, интензивни физически натоварвания. Има доброкачествени бебешки миоклонии, възникващи при кърмене.
2. Патологична – развива се при наличието на някакви патологични фактори:
• Конвулсии при епилепсия;
• Травми на гръбначния мозък;
• Енцефалити – вирусни, метаболитни, токсични;

Причини и лечение на потръпвания насън

Причини за физиологична миоклония може да бъде конфликт между тонуса на мускулите и пълно отпускане на организма.

Когато заспиваме, тялото ни се отпуска, но част от мозъка възприема това като падане или дори като смърт – по време на съня температурата на тялото се понижава, кръвното налягане също, забавя се дишането, и внезапно се изпраща мощен сигнал, съкращаващ мускулите и водещ до неприятното потръпване, за да се провери дали е жив „стопанина“.

Кратките миоклонуси се смятат за нормална структура на организацията на съня, не водят до изменения на електрокардиограмата, не предполагат консултация със специалист по неврология.

Често виждаме как малкото дете потръпва насън, движи ръце и крака, мърмори нещо, усмихва се. Това също е физиологично. Явлението говори, че детето се намира в пика на прехода от една фаза на покой към друга.

При децата подобно явление се наблюдава често, тъй като детския сън се отличава от този на възрастните. Например, при човек в зряла възраст дълбоката фаза продължава 2-3 часа, а при децата само 1 час.

След това този сън поредно се редува с повърхностния. Потръпването на детето е сигнал, че е още не е навлязло в продължителната фаза, а се намира на повърхностните слоеве на съзнанието си. Не се препоръчва в такива моменти то да бъде безпокоено.

Ако сте забелязали подобни потръпвания у себе си или детето, то е добре да анализирате каква може да е причината.