Забелязали ли сте, че все по-често, стресът и тревожността се спекулират като виновници за най-различни заболявания и болестни състояния. Съвременният човек до толкова е свикнал със стреса и неговите проявления, че вече не му се обръща и толкова голямо внимание.

Днес ще говорим за едно състояние, което, оказва се, е едно от многото проявления на хроничния стрес.

Какво представлява Синдромът на пропускливите черва

Пропускливите черва са често срещано болестно състояние, което е свързано с недобра защита на чревната бариера, поради отслабване на епитела на чревната лигавица. Така, през чревната стена преминават нежелани молекули, бактерии, токсини и несмлени хранителни частици, които преминават в кръвта и се разнасят по-цялото тяло.

Трябва да се има предвид, че червата ни са устроени така, че да имат известна пропускливост, чрез която да се абсорбират полезните вещества и да се насочват към определени органи и системи. Проблемът идва, когато тази пропускливост стане твърде голяма.

Защо червата ни реагират негативно на стреса

Едва ли има човек, който да не е усещал неразположение в корема, промяна в апетита, дефекацията и перисталтиката си, когато е бил под влияние на стрес. Всъщност, основните прояви на напрежението и тревожността се „излизат на повърхността“, след много време.

Когато преминаваме през труден и напрегнат момент, организма ни отделя хормоните на стреса. Те започват да подготвят тялото ни за тази, потенциално, опасна ситуация – мускулите ни се стягат, повишават се нивата на кръвна захар, сърцето ни започва да бие по-бързо, кръвното налягане се покачва, метаболизма се забавя.

Храносмилането ни се потиска и тялото ни не може да преработи дори и полезните за него хранителни вещества. Има много проучвания, които са доказали, че продължителния период на стрес в личния или професионалния живот водят до повишена чревна пропускливост.

Какви са симптомите на това състояние

  • Подуване на корема;
  • Диария;
  • Газове;
  • Хронична умора;
  • Чувствителност към определени храни;
  • Хормонален дисбаланс, който може да се прояви, при дамите, с силно изявен предменструален синдром и поликистоза;
  • Кожни обриви, екзема, розацея.

Кои са другите „виновници“ за пропускливите черва

Освен стреса, влошеният режим на хранене, токсичните вещества от околната среда, алкохолът и злоупотребата с лекарства, също могат да доведат до проблеми с чревната пропускливост. Лекарите са на мнение, че прекомерната консумация на храни, съдържащи глутен, може да предизвика възпалителна реакция и да доведе до отделянето на веществото зонулин.

Зонулинът е вид протеин, който разхлабва връзките между епителните клетки на чревната стена. Аналгетиците и антибиотиците, при неконтролиран прием, нарушават чревната микрофлора.

Комбинацията от всички изброени фактори прави чревната пропускливост често срещано състояние, при много хора.