Билките от векове са се доказали, като отлични терапевтични средства за много болестни състояния и тежки заболявания. Разбира се, истината е някъде по средата и не можем нито да разчитаме на само на билките, за да се лекуваме, нито пък да отхвърляме техните лековити свойства.

Днес ще поговорим повече за една от най-полезните билки – котешкия нокът.

Къде се открива растението

Трябва  да уточним, че билката се среща в 2 разновидности – Uncaria guianesis и Uncaria tomentesis, като двете съдържат различни полезни вещества. За лечебни цели се използва, обаче главно, Uncaria tomentosa, която ще разгледаме и днес.

Котешкият нокът вирее основно в Централна и Южна Америка и представлява вид лиана с красиви жълти цветове.

Предполагаме, че и вие сте се чудили защо предците ни са решили да кръстят билката по този начин. По растението могат да се забележат шипове, завити като нокти на пантера.

Какви са ползите от билката

Още от миналото, хората са разбрали, че котешкият нокът може да лекува. Хората от тропическите земи на Южна Америка са използвали билката при раздразнен стомах, за лечение на треска, дизентерия и болки в ставите.

В наши дни, специалистите по алтернативна медицина са установили, че котешкият нокът може да ни донесе и други ползи за здравето ни.

В котешкия нокът се съдържат мощни антиоксиданти, които намаляват увреждането, което свободните радикали от външната среда, причиняват на клетките ни. Това, според някои специалисти, редуцира и риска от развитие на злокачествени образувания.

В същото време, хранителните добавки се препоръчват за възстановяване след химиотерапия. Има проучвания, които са показали, че при пациенти, страдащи от левкемия или лимфом, след продължителен прием на добавки от тази билка, е регистрирано по-бавно развитие на раковите процеси.

Някои вещества в красивото растение имат имуномодулиращ ефект, който подпомага функционирането на имунната система. Също така, се препоръчва и на болните от остеопороза, тъй като подтиска развитието на някои възпалителни цитокини, участващи при развитие на процеса.

Котешкият нокът НЕ се препоръчва в следните случаи

  • Бременни;
  • Жени, които планират скорошно забременяване;
  • Деца под 12-годишна възраст;
  • Някои автоимунни заболявания, като лупус и псориазис.

В миналото, котешкият нокът се е използвал като противозачатъчно средство и начин за прекъсване на нежелана бременност. Проучвания, са потвърдили тези негови ефекти, което означава, че тази билка е изключително опасна за бременни.

При останалите изброени състояния, е добре да се консултирате с лекар, който да прецени дали билката ще ви се отрази добри или не.

При превишаване на дозата, някои хора се оплакват от диария и гадене, затова бъдете внимателни.