Плоскоклетъчният карцином на езика или рак на езика е онкологично заболяване, характеризиращо се с бърза прогресия.

Неблагоприятната прогноза често е свързана с късно поставяне на диагноза, тъй като симптоми дълго време могат да отсъстват и да се появят, когато туморът вече е дал метастази.

За съжаление, това се случва относително бързо.

Затова и вниманието на учените е насочено към изучаване на механизма за развитие и причините за поява на рак.

Американски зъболекари провеждат изследване, което доказва, че някои бактерии на устната кухина могат да се разгледат като причина за онкологично заболяване и едновременно начин за ранна диагностика.

За данните от изследванията и новите методи на лечение и профилактика, разказва Lechenie.bg

Зъболекари за рак на езика

На преглед при зъболекар се прави оценка не само на състоянието на зъбите и венците, но се търси и кариес, а също и признаци на онкологични процеси, които влизат в понятието за повишено внимание.

При отчитане разпространението на туморните процеси, тяхното бързо и агресивно протичане, подобно внимание е повече от необходимо.

Рак на езика обикновено се открива при пациенти над 40 години, най-често при мъжете.

Онкологични новообразувания на тялото на езика – това са тумори, появяващи се в предната част на езика и характеризиращи се с бързо разрастване.

При отчитане на протичащите изменения и разпространението на злокачествените новообразувания, то може да се постави на второ място сред всички туморни образувания на лицево-челюстната област.

Причини за развитие на рак

Ако говорим за плоскоклетъчен карцином и за други тумори на тялото на езика, то точните причини, механизми за тяхната поява и развитие засега не са достатъчно изучени.

Но са добре известни предразполагащите причини, които в някои случаи могат да се разглеждат като истински:

• Тютюнопушене и действие на канцерогенни вещества на цигарения дим

В рисковата група са и електронните цигари.

Изследване, проведено в началото на 2017 г., показва – действието на компонентите пара на електронните цигари създават предпоставки за бърза гибел на клетки на устната кухина.

• Хронични травми, действие на професионални въздействия в производството, травмиращи ортодонтски конструкции;

• Развитие на заболявания, които могат да се разглеждат като предразполагащи фактори за развитие на рак – червен и плосък лишей, папиломи на шията, левкоплакия, различни форми на вълчанка;

• Постоянни механични увреждания на езика;

• В отделна група причини се разграничават наследствена предразположеност;

При преглед на устната кухина зъболекарят обръща специално внимание на появата на симптоми на ЧПВ.

Известно е, че ЧПВ става причина за около 90% от туморите на корените на езика.

Но ако говорим за тумори на тялото на езика, то ЧПВ е виновен само в 2.3% от случаите.

Зъболекарите смятат, че като причина могат да се разгледат генетични мутации, а също и предразполагащи фактори, които повишават шансовете за развитие.

Ролята на бактериите в развитието на рак

Изследвания, проведени от американски зъболекари, доказват: разнообразието и съчетание от бактерии и гъбички са значително по-малко в онкологично изменени тъкани.

В съответствие с това може да се направи извод, че определени бактерии и гъбички в определени концентрации и комбинации могат да се разглеждат като причина за рак на тялото на езика.

В миналото независими изследвания доказват ролята на бактериите във формирането на онкологични заболявания на стомаха и на дебелото черво.