Папиломите на шията се появяват вследствие на заразяването с човешкия папилома вирус, предизвикващ разрастването на епидермиса.

Това образувание е доброкачествено, но създава немалък дискомфорт. Освен това, както и всеки друг тумор, може да стане раков.

При едни хора такива израстъци са единични и с незначителни размери от 1-2 мм, а при други – множествени, като напомнят на съцветие на броколи и израстват до няколко сантиметра.

Обикновено не се отличават от другите тъкани, но ако дълго време не се лекуват, придобиват тъмно-кафяв цвят.

Папиломи на шията – механизъм на заразяване

Наброяват повече от 100 разновидности папиломи, които проникват в организма чрез порите на кожата. Това става в редица случаи:

• От майката още в момента на раждането при преминаването през родилните пътища;
• При докосване на здрава кожа с такава на инфектиран с човешки папиломен вирус;
• От сексуален партньор по време на сексуален контакт, в резултат който се появяват папиломи – причини за болестта в този случай също е и близкият контакт;
• Чрез всевъзможните предмети, които се докосват до шията, например шалове, гердани, огърлици, ако преди са били използвани от човек заразен с външни проявления на ЧПВ;
• При използване на чужди хавлии и спарчета. На особена опасност са предразположени хората, които често ходят на басейни, обществени бани, сауни или плажове;

Вирусът може дълго време да съществува в скрита форма, като не се размножава и изобщо не дава признаци за себе си. Определянето на заболяването на време е възможно само посредством провеждането на специални изследвания.

Папиломи – причини за поява

Много не разбират от къде са се появили папиломите – причини за пробуждане на вируса и появата на новообразувания са много разнообразни. Към най-разпространените се отнасят:

• Понижаване на съпротивляемостта на организма към заболявания;
• Често увреждане на кожата там, където се е внедрил вируса;
• Тежко протичащи простудни заболявания;
• Прием на антибиотици по време на лечението на инфекции на горните дихателни пътища;
• Постоянна преумора, била то физическа или нервна.
• Прекаляване с употребата на цигари и алкохол, мазна, пушена и пържена храна също може да предизвика появата на папиломи на шията;
• Използването на противозачатъчни хормонални препарати от жените;

Как да премахнете папиломите на шията?

На много им доставят неудобство неприятни образувания, и рано или късно хората започват да се замислят как да премахнат папиломите от шията, както и от други неприятни места, като например клепачите.

Първо е необходимо да уточним природата на заболяването с помощта на диагностика.

За тази цел се остъргва повърхностния слой кожа и се провежда изследване на съществуващите вирусни компоненти, в резултат на което се определя типа бактерии и техният подвид, а също и се прогнозира възможността за преобразуване на туморите в злокачествени.

Премахване на новообразувания в домашни условия

Често болните първоначално се опитват да се отърват от израстъци на шията самостоятелно, като ги откъсват, отрязват ги или превързват с конец.

Но болезнените усещания – това не е единственото, с което ни се налага да се сблъскаме в този случай. Трябва да се има предвид, че на мястото на образуванието могат да се появят още няколко подобни, а също и задължително се образуват белези.

В домашни условия за избавянето от брадавиците често се използват домашни рецепти, като например сок от лук, чесън, змийско мляко, което се нанася на шията до 6 пъти на ден. Също преди премахването на папиломата може да се направи мехлем.

Съществува вариант за премахване и посредством така наречените пластири за папиломи, които успешно премахват неприятните образувания (могат да се ползват и за бенки).