Вероятно много дами са оставали с впечатлението, че повечето мъже мислят за секс 24 часа в денонощието? Изследване на учените разсейва тези митологични схващания за мъжкия нагон, след като резултатите показват, че мъжете мислят за сън и храна толкова, колкото за секс.

Според проучване, публикувано в издание на вестник „Sex Research“ през януари 2012 г., средният брой на сексуалните мисли в колежанска възраст при мъжете е 18 пъти на ден, а при жените около 10. Според изследванията мъжете мислят по-често за храна и сън.

Защо се появява чувство за меланхолия при някои жени след секс?

Повечето хора определят сексуалния акт като средство за нестихващи екстази, но според някои жени сексът може да бъде причина за меланхолия. Според учените след сексуален акт е напълно възможно да се наблюдава дисфория (безпокойство и раздразнителност), а в някои случаи и агресивно поведение.

Според проучванията появата на отрицателни чувства след полов акт не е необичайна. Около 33% от 200 млади жени, участващи в проучване на технологичния университет в Куинсланд съобщават, че са преминали през това състояние в определен момент от живота си. Първоначално учените предполагат, че меланхолията след секс е свързана с минало сексуално насилие, но данните от изследването показват само няколко асоциации, които са резултат от психологически стрес.

Според изследователя Робърт Швайцер: „Това показва наличие на фактори, които могат да бъдат резултат от биологична предразположеност.“

Как сексът предизвиква глобална амнезия?

Сексът може да предизвика преходна глобална амнезия – това е рядко състояние, в което паметта внезапно изчезва за определен период от време. Изследователите описват един случай, при който 54-годишна жена се появи в спешното отделение на университетската болница „Джорджтаун“ и не е в състояние да си спомни последните 24 часа. Оказва се, че глобалната амнезия при нея е започнала веднага след секс с мъжа. Умопомрачаващото състояние засяга между 3-5 души на 100 000 всяка година. Всъщност причината преходната глобална амнезия да бъде толкова зловеща се дължи на факта, че учените не могат да определят с точност какво причинява подобно състояние.

Секс в космоса?

Вероятно поне веднъж в живота ви ви е минавала мисълта: „Възможно ли е да се прави секс, когато няма гравитация?“

Според биолога Атина Андреадис от медицинското училище в Масачузетския университет: „Сексът би бил изключително труден при нулева гравитация, поради липсата на сцепление. Помислете за това, все пак няма да има никакво триене или съпротива.“

Защо правим секс?

Една от най-силните хипотези за осъществяване на сексуален контакт между индивидите от двата пола може да се обясни с така наречената еволюционна теория „Червената кралица“, която взима името си от романа на Луис Карол - „Алиса в огледалния свят“

Същността на хипотезата предполага, че индивидите трябва да осъществяват сексуален контакт, понеже комбинирането на нови гени прави имунната система устойчива срещу бактерии и вируси, причиняващи епидемии. Според проучване в списание „Science“ изглежда, че сексът помага да се появят по-здрави видове в резултат от еволюционната борба.

Според изследователя Майкъл Броудхърст от университета на Ливърпул: „Тази непрекъсната селекция благоприятства половото размножаване над безполовото. Оказва се, че сексуалната рекомбинация позволява на родителите да генерират нови и редки генетични комбинации, които ще помогнат за развитието тяхното потомство.“