Някои изследователи твърдят, че за да се преборим със затлъстяването и заболяванията, които може да предизвика трябва да спрем да броим калориите в менюто си и да се съсредоточим върху хранителната стойност на продуктите. Според тях тази положителна промяна може да допринесе за понижаване на опасността от сърдечно-съдови заболявания.

В проучване, в което са взели участие около 2 000 души, оцелели след инфаркт се наблюдава значително подобрение при хората, които са преминали към по-здравословна диета. Тези от тях, които са добавили в менюто риба са изложени на по-малка вероятност от фатален край по време на проучването. За да докажат тази теза учените са изследвали ефекта от промяната на диетата в продължение на няколко месеца.

Резултатите показват, че транс-мазнините са нездравословна съставка, която се използва често в заведенията за бързо хранене. Според д-р Асеим Малхотра, кардиолог в болница „Frimley Park“ в Обединеното кралство: „Тези храни могат да увеличат нивата на възпалителните маркери в кръвта на човек за няколко седмици. Нещо повече, изследвания показват, че не всички калории са еднакви.“

Още в уводната статия се отбелязва, че ежедневната консумация на една безалкохолна напитка от 150 калории може да повиши риска от диабет тип 2. От друга страна шепа ядки или заместването на олио със зехтин понижава риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Учените съобщават, че изместването на фокуса от калориите върху модела на хранене, който акцентира върху качеството, а не количеството на храната ще помогне да се намалят случаите на затлъстяване, които са причина за редица заболявания и сърдечно-съдови рискове.

Изследователите посочват проучване, проведено през 2013 г., в което се предполага, че промяната на диетата е свързана с понижаване на риска от сърдечни заболявания, независимо от промените в теглото на хората. Предполага се, че хората, които страдат от затлъстяване трябва да започнат да се хранят по-здравословно.

Въпреки това, някои експерти не са съгласни с препоръката да се прекъсне преброяването на калории. Според популярната диетоложка Катрин Талмидж: „Това е малко преувеличено, понеже хората трябва да се концентрират върху качеството на това, с което се хранят, но и да се уверят, че не прекаляват с консумацията на калории.“

Катрин Талмидж казва, че загубата на тегло е важно за подобряване на цялостното здраве на хората, защото затлъстяването може да се определи като рисков фактор за поява на различни болести.

Според Талмидж е изключително важно хората да поддържат нормално тегло. Тя нарича мастната тъкантоксична“ и казва, че излишъкът от нея е причина за редица болести на сърцето, диабет, рак, лош имунен отговор или други нарушения на здравето.

Според изследователите изборът да се консумира здравословна храна трябва да се улесни от правителството. Те смятат, че трябва да се наложат данъци върху сладките напитки и храни или да се отпускат субсидии, които имат за цел да подпомогнат производството и достъпността на здравословни храни като плодове, зеленчуци и ядки.

Прилагането на тази политика може да помогне, за да се понижат опасните последствия от болести, които са се появили в резултат на затлъстяването и могат да доведат до фатален край. Уводната статия е публикувана онлайн в списание „Отворено сърце“.