Плодовитостта на жената зависи от много фактори, въпреки това микроелементът селен е от съществено значение за зачеването на дете. Този естествен антиоксидант се съдържа в храните, които са много добри източници и на белтъчини.

Учените от университета в град Аделаида, Южна Австралия установиха, че месото, морските дарове и орехите, съдържащи голямо количество селен, могат положително да повлияят на женската фертилност, ако се консумират редовно.

Трябва да си припомним, че експертите не за първи път насочват вниманието на широката общественост за здравните ползи от приема на селен. По-рано беше доказано, че този микроелемент повишава оплодителните способности и на мъжете.

Известно е също така, че селенът е с особена функция при осъществяването на имунния отговор на организма, както и в синтеза на хормони на щитовидната жлеза.

Благодарение на наличието на селен, в тялото протичат процеси на неутрализиране на свободните радикали, а също така се отстраняват и натрупалите се токсини в организма.

Освен това, без достатъчно количество от този микроелемент могат да възникнат трудност с протичането на късните стадии от развитието на фоликулите и с формирането на подходяща среда за отделяне на яйцеклетка.

По време на експеримента учените успели да определят местоположението на селена в яйчниците на жената, а след това те обърнали внимание на белтъкът GPX1. Оказва се, че този протеин е свързан с ценния микроелемент.

Резултатите от изследването показали висока експресия на гена на GPX1. Учените забелязали, че експресията на този ген в яйцеклетките се увеличила 2 пъти, което на свой ред допринася за зачеването на дете.

Въпреки това изследователите съветват да се има предвид, че приемът на твърде много селен чрез храната може да стане причина за развитието на признаци и симптоми на токсичност.

Предишни научни изследвания показват, че селенът се съдържа в аспержите. Експертите отбелязват, че тези зеленчуци са една от най-полезните храни, тъй като притежават противовъзпалителни свойства. Освен селен в аспержите се съдържат още витамин С,Е, бета каротин, цинк, манган, антиоксидантът глутатион.

Andrew Hart от Медицинското училище в град Норич, Източна Англия заедно с група учени доказали, че такива храни като цитрусови плодове, червени горски плодове, червени и зелени чушки, растителни масла, орехи, ядки , семена, яйчен жълтък, риба, месо и зърнените храни, намаляват риска от рак поради съдържащия се в тях селен, витамин Е и С.

Учените установили, че хората, приемащи чрез храната достатъчно количество селен, 50% по-рядко се сблъскват с онкологични заболявания.