Според много майки първата година от живота на бебето е най-сложната за родителите, а след това става по-лесно. Но на практика се оказва, че с навършилото година дете изобщо не е по-лесно отколкото с бебето.

Когато децата им са много малки, повечето родители си успокояват като си казват, че ще потърпят да дочакат до първия рожден ден, а оттам нататък всичко ще стане по-лесно. Но защо с напредването на времето става все по-трудно? Ако вашето дете е на малко повече от година, тогава вие знаете за какво става въпрос.

1. Детето става бързо, пъргаво и самостоятелно

Забравете за това, че ще можете тихо и спокойно да се занимавате с вашите неща, докато детето изучава пъстрият ви килим в хола.

Скачате и възможно най-бързо отивате, за да видите какво е паднало в кухнята ви, защо котката е започнала да мяука, къде са изчезнали домашните ви чехли и с какво е заето детето ви при внезапно настаналата тишина.

2. Към ангелското лице се прибавя дяволска хитрост

По-рано след строгото родителското „не трябва“ следвал силен рев и смирение. Но детето вече се досеща, че ако не трябва, но много му се иска да направи нещо, а майка му не вижда… Вероятно вече разбрахте за какво става дума. Затова точно сега допълнителният чифт очи ви е необходим както никога.

3. За една година детето е научило всичките ви слаби места

… и сега успешно се възползва от това. Вероятно не понасяте неговото пищене? Готови ли сте на всичко рожбата ви да не плаче? Предпочитате да останете в тоалетна насаме и със затворена врата? Не обичате многочасовите разходки?

Ако отговорът на всички тези въпроси е положителен, това означава, че всичко това ще използвано от детето ви, за да ви оказва натиск. Всъщност рожбата ви вече ви възпитава. Детето вече знае как да се държи, за да ви изтощи и да постъпите именно така, че то да постигне целите си.

4. Вашето мнение вече не е единствено меродавно

Може би помните как сте обличали детето, слагали сте го в количката и сте се разхождали с него в парка? Толкова прекрасни спомени! Сега детето има собствена представа за това, в какво как и къде да се разхожда.

5. Появяват се много нови поводи за безпокойство

Бебешките колики са останали в миналото, то е истината. Но все още пробиват зъбки, въпросът за отбиването вече е на „дневен ред“, с използването на гърнето още не всичко върви гладко.

Освен това не е ясно дали не вече не е време да се притеснявате за това, че броят на усвоените думи не надвишава 2 дузини. Може би ви се струва, че вече сте опитна майка и сте длъжни да се ядосвате по-малко, но се получава нещо съвсем различни – поводите за изнервяне стават повече.

6. Бъдещето вече не изглежда толкова далече

Когато сте записвали новороденото си дете в детската градина, то навярно не сте си и представяли кога ще дойде моментът, когато ще трябва да водите на градина. А сега вече е очевидно, че това време вече идва.А градината е само началото.

7. Започвате да си мислите какво сте пропуснали

Идеалните родители на Земята не са толкова много. Повечето от нас се досещат, че биха могли да бъдат по-добри родители. И ако през първата година от живота на детето от тези мисли ни отвлича това, което се случва, то в началото на втората вече имаме малко повече време за размисъл.