Отлагате или мързелувате? Не е страшно, можете да се справите с това. Освен това такива апатични състояния ни помагат да станем по-продуктивни. Най-важното е да се извлече максимално полезното.

Какво може да бъде хубавото в това да сме непродуктивни? И не се има предвид действително да не се прави нищо макар и по някакъв начин ефективно.

Възможно е да прозвучи странно, но от апатичното и лениво състояние могат да се извлекат ползи. И дори повече – могат да се намерят причини, за да стане човек свръхпродуктивен.

Да допуснем, че вие отлагате много изпълнението на задачите. Например:

  • Прокарвате много време в играенето на игри – например на карти онлайн;
  • Четете новинарската лента и новини твърде често в социалните мрежи и по телевизията;
  • Постоянно гледате телевизия и то всякакви филми;

В резултат на това вие губите фокус, мотивация и поставените от вас цели. Отказването от този начин на живот е възможно. Но преди да направите това, извлечете максимум ползи от своето бездействие.

  1. Продуктивността започва от страстта

И по това означава това, което не сме могли да направим по-рано. Спомнете си как е протекло обучението ви в университета. Дисциплините, които не са били интересни на студента, трудно му се отдава издържането на изпита.

А когато сте вършили ужасно скучна работа, нима сте били продуктивни? Това е така, защото продуктивността започва от страстта.

Когато сте заинтересовани и ви е интересно какво правите, да бъдете ефективни ви е много по-лесно. Когато сте в настроение, също производителността ви обикновено е много по-висока.

Страстта – това е силно желание, ентусиазъм от това, което вие правите. Много по-лесно е да се върши нещо, в което човек изцяло се потапя и дори забравя тече времето. Страстта е необходима, за да бъдем продуктивни.

  1. Продуктивността започва от дисциплината

Длъжни сме да преживеем едно от двете неща – болка от дисциплината или болката от съжалението и разочарованието.

Първият пункт противоречи на предходния, но е необходимо и двата да бъдат прочетени. Само страстта е необходима част от ефективната работа, самодисциплината е не по-малко важна.

Не е възможно всичко, което вършим като служебни задължения да ни харесва, защото сме принудени да си поставяме приоритети. И винаги ще има неща, които не ни харесват или не желаем да правим, но е наложително да свършим.

Например, не обичаме да спортуваме. Не е изненадващо, че понякога не ви иска изобщо да се занимавате с физическа активност.

Но благодарение на дисциплината вие ще тренирате всеки път, когато трябва и в крайна сметка ще се почувствате по-добре. Тъй като продуктивно сте използвали времето си и упражненията са били полезни за здравето ви.

Независимо от това, че не обичате да правите нещо, вземайте си на въоръжение дисциплината и стискайте зъби, просто вършете тази задача, която сте трябвало да свършите.

Между впрочем – добър съвет е да си пуснете музика и то хубава, която да ви повдигне настроението.

  1. Продуктивността започва от целта

Това е най-важната стъпка. Продуктивността без цел е като автомобил без ключа за двигателя.

  1. Продуктивността започва от голямата цял

Когато нямате цели, нищо и не ви вълнува, не очаквате нищо и не се стремите към нищо. Това ви дава повод да бъдете неефективни.