Ядките са едни от най-вкусните и зареждащите добавки към менюто ни. Те са изключително висококалорични, но мазнините в тях са полезни и затова не бива да ги изключваме от диетата ни.

Да не забрявяме, че те съдържат важни минерали и витамини. Днес ще ви запознаем с ползите от консумацията на ядки и с някои от най-полезните сред тях.

Източници на полезни вещества

В ядките се съдържат: калций, магнезий, калий, желязо, фосфор; витамини С, D, Е, А и В

Омега-3 мастни киселини

Тези полиненаситени мастни киселини се набавят единствено чрез храната и хранителните добавки. Ядките са богати на омега-3.

Омега-3 са полезни за когнитивните функции, очите, ставите и др. Счита се, че орехите са ядките с най-високо съдържание на Омега-3.

По-дълга младост

Според нутриционисти, шам фъстъкът и пеканът са мощни анти ейдж средства. Бадемите поддържат косата, кожата и зъбите красиви и здрави.

Предпазват от болести

Ядките помагат за „изхвърлянето“ на токсини от тялото. Те съдържат фолиева киселина, която освен, че е жизнено необходима при бременност, е необходима и за развитието на имунната и кръвоносната система.

Лешниците снижават нивата на холестерола, а бадемите подобряват зрението. Изследвания са установили, че хората, които консумират малка шепа ядки на ден са по-малко склонни от развитие на исхемична болест на сърцето.

Срещу стрес

Шам фъстъкът има доказано положителен ефект върху хроничната умора и депресията. Кедровите ядки се препоръчват срещу безсъние.

В битката за идеална кожа

Всички сме чували за положителния ефект от маслата извлечени от ядките. А знаете ли, че бадемовото масло, освен че овлажнява кожата, предпазва и от UV-лъчи.

Ореховото масло е отлично за раздразнена и чувствителна кожа.

Предпазват от анемия

Тази слава носи кашуто. Ядките кашу са изключително богати на желязо, което носи кислорода до клетките.

Няма как да пропуснем и високото му съдържание на цинк, необходим за здрава кожа, коса и нокти и, също така, за здрава имунна система.

Важни за вегани и вегетарианци

Ако спадате към някоя от тези две групи, задължително се отбивайте, по-често, до магазина за ядки. Както споменахме вече, омега-3 мастните киселини са необходими, за да функционираме правилно.

Те, обаче, се срещат основно в месото и рибата. Ако не похапвате от тях, ядките са чудесен техен заместител, който ще ви снабди (до определена степен) с омега-3.

Как да ги консумираме, за да ни носят ползи?

Ядките са полезни, когато са в сурово състояние и нямат допълнително овкусяване. Все пак, дори и сурови, внимавайте с количествата и се убедете, че не сте алергични към тях.