В навечерието на горещото лято е време да помислим за надеждна защита на кожата от слънчевата светлина. Затова е важно да се запознаем с това какви правила следва да спазваме при избора на слънцезащитен крем.

На какво следва да обръщаме внимание?

При покупка на слънцезащитен крем на първо място е необходимо внимателно да разгледате лицевия етикет, на който задължително следва да бъде изписан SPF на крема и информация за защита от спектър А или В от ултравиолетовото излъчване той осигурява.

Широкият спектър на защита на средството означава, че този крем защитава както от ултравиолетовите лъчи /УЛ/ тип А, така и от тип В. УЛ от спектър А способстват за ранното стареене на кожата, за развитието на пигментни петна и дори за появата злокачествени новообразувания.

А тези от В-спектъра предизвикват зачервяване кожата, слънчеви изгаряния и слънчева алергия.

Крем с какъв SPF следва да изберете за вашата кожа?

При избор на слънцезащитно средство с един или друг номер на SPF е необходимо да се ръководите от фототипа на вашата кожа и от вашата възраст.

Децата, юношите и хората в напреднала възраст е необходимо да ползват кремове и лосиони с най-високо ниво на защита, тъй като при тази група образуването на мелатонин протича много бавно.

Изначално лекарите-дерматолози препоръчват използването на слънцезащитни кремове с най-висок фактор на защита (SPF-индексът е до 50). След кожата започне да привиква към слънцето, то можете да използвате по-малко мощни средства, но SPF е необходимо да бъде не по-нисък от 15.

За да разберете какъв SPF е необходимо да притежава вашият слънцезащитен крем, е необходимо да определите фототипа на вашата кожа.

• Фототип 1 – само след 10 минути престой по открито слънце кожата на такива хора става червена. Обикновено, това е светла кожа, често с лунички. Такива хора обикновено имат светли коси. За такива хора е противопоказно изгарянето, а слънцезащитният крем е необходимо да бъде с SPF50.

• Фототип 2 – това са хора с повишена чувствителност към ярко слънце. При тези хората косата също е светла, а очите – кафяви или сиви. След престой на слънце кожата им става червена, въпреки че след няколко дни цветът ѝ обикновено се изменя в златисто-кафяв. Хората с фототип 2 са длъжни да използват кремове със защитен фактор с номера от 20 до 30.

• Фототип 3 – такива хора имат достатъчно тъмна коса, кафяви или кафеникаво-зелени очи, а кожата им дори и през зимата има леко смугъл оттенък. За такива хора са подходящи слънцезащитни средства с индекс 15-20.

• Фототипове 4-6. Това са хора са с матова кожа по рождение, които почти не изгарят на слънце. На тях им е достатъчна и минимална защита.

Слънцезащитни средства за лицето и тялото

По какво се различават слънцезащитните средства за лице и тяло? Обикновено, в кремовете за лице се съдържат допълнителни съставки, осигуряващи допълнителна защита на кожата срещу стареене.

Освен това в такива кремове могат да се съдържат специални отразяващи светлината пигменти, придаващи визуален ефект на светеща кожа.

За кожата на лицето лекарите-дерматолози съветват да се използва крем с висок индекс на SPF се нуждае от по-надеждна защита срещу действието на ултравиолетовите лъчи.

Същевременно добрият слънцезащитен крем с висок индекс на SPF с надеждна защита срещу УЛ от А-спектъра е подходящ както за нанасяне на лицето, така и на тялото.