Изследванията показват, че хората, които приемат прекалено много хранителни добавки, се излагат на опасност и увеличават риска от поява на болести.

Широко разпространено е мнението, че добавките нямат необходимите положителни качества, но истината е дори по-лоша - те могат да ни навредят. Резултатите от ново проучване разкриват тревожни данни, свързани с появата и развитието на смъртоносни болести като рак, при хора, които приемат прекалено много синтетични витамини.

Изследователят Тим Байерс, съобщава, че причината, отговорна за случващото се на молекулярно ниво, все още не е известна на учените. Има доказателства, че прекомерното количество хранителни добавки и синтетични витамини е причина за развитие на ракови болести.

Изследванията по тази тема са започнали преди 20 години, когато учените смятат, че хората, които консумират огромно количество плодове и зеленчуци би трябвало да са защитени от ракови болести. Витамините под форма на добавки са пълни с полезни съединения, но учените се питат дали редовният им прием ще предпази тялото от ракови болести. Това е причината да се постави начало на изследване по темата.

Първоначалните прогнози са окуражителни, но след изследване на тъканите учените започват демографски проучвания, като очакват положителни резултати от изследването, които ще понижат опасността от раково заболяване.

Резултатите обаче се оказват изненада за учените, понеже те доказват точно обратното. Освен че нямат видими ползи за здравето, таблетките са причина за поява на ракови заболявания, включително рак на гърдата и рак на простатата, смятат изследователите.

В проучване, проведено през 2006 г., е открита фолиева киселина, за която е доказано, че е причина за развитие на рак на гърдата. Рискът от болестта се увеличава с 20%. Освен това, жените, които приемат прекалено много фолиева киселина под формата на добавки, за застрашени с около 32% повече от жените, които не са злоупотребявали с  дозировката на витамините.

Друго проучване доказва, че фолиевата киселина увеличава броя на израстъците, наречени полипи, в дебелото черво. Въпреки че са полезни, те може да доведат до поява на ракови болести.

Няколко проучвания върху хора са установили, че злоупотребата с витамин Е е причина за поява на рак и има способността да удвои опасността от карцином на простатата. Жените, които прекаляват с приема на мултивитамини, са изложени на риск от развитие на рак на гърдата с 20% повече, от тези, които не приемат добавки.

Тези изследвания не са причина да спрете приема на полезните за организма добавки, а да не превишавате предписаната им дозировка. За да сте здрави и активни, приемайте препоръчителните дневни дози минерали и витамини, необходими за здравословно хранене.

Повечето хора нямат нужда от ежедневен прием на таблетки, затова вместо да взимате добавки, променете начина, по който се храните, като добавите в менюто си здравословни източници на витамини като плодове, зеленчуци, риба и други.

Според изследването, излишното количество от витамини затруднява нормалното функциониране на организма и води до проблеми. В случай, че превишите препоръчителната доза таблетки, това може да се окаже причина за странични ефекти като: алергична реакция, стомашно разстройство, дразнене на кожата, сърбеж, обрив, задух, световъртеж, гадене, подуване на гърлото, лицето и устните, безвредно жълто-червено оцветяване на урината, загуба на мускулна координация и други неприятни симптоми.