Роза Дамасцена е едно от най-големите богатства на нашата родина. Тя е призната по цял свят, заради многото полезни свойства и неповторимия аромат, който притежава.

Един от продуктите на ценната маслодайна роза е т. нар. розова вода, която носи неоспорими ползи за кожата, с които ще ви запознаем днес.

Как се приготвя ценната розова вода

Розовата вода се приготвя чрез задушаване или накисване на листенца от маслодайна роза. В розовата вода се съдържа и около 15% розово масло, което се получава чрез дестилацията на цветовете на розата.

Покрай производството на розовата вода се отделят странични продукти, които след това могат да се използват за производството на други ценни и благоуханни продукти.

Какви са ползите от използването на розовата вода

  • Лечение на рани

Чрез използването на добития продукт от розите могат да се лекуват рани и травматични увреждания на кожата. Това се дължи на нейните анти-бактериални свойства.

  • Противовъзпалително

Розовата вода притежава противовъзпалителни свойства. Така, тя може да бъде включено в терапията за различни кожни болести, като дерматити, екземи, акне и третирането на раздразнения по кожата.

  • Контролира pH – балансът на кожата.

pH нивото е от изключителна важност за поддържането на здрава кожа. Защитната бариера на кожата се създава от т. нар. киселинна обвивка на кожата, която неутрализира агресивните алкални вещества, спира развитието на бактерии и поддържа оптималната естествена флора на кожата.

  • Редуцира размера на порите

Има свойството да редуцира размера на порите. След прилагането на розова вода, кожата ви е тонизирана, а порите – свити. Така кожата изглежда по-красива.

  • Забавя стареенето

Розовата вода се бори с признаците на стареене. Антиоксидантите, които се намират в розовото масло, неутрализират свободните радикали от външната среда. Така кожата е предпазена от оксидативен стрес и кожата не е застрашена от преждевременно стареене.

  • От полза е и за косата

Има проучвания, които доказват, че прилагането на розова вода върху скалпа може да редуцира пърхота. В същото време, благодарение на полезните вещества, намиращи се в розовата вода, могат да повлияят на космените фоликули и така да стимулират растежа на косата и да предотвратят косопада.

  • Помага срещу „уморени“ очи

Прилагането на розова вода, особено след сън, може да ви помогне срещу „торбичките“ под очите и да направи видът ви по-свеж и сияен.

  • Ароматерапия

Освен чрез прилагане директно върху кожата или косата, водата с екстракт от рози, може да повлияе благоприятно и чрез своя богат и изключителен аромат. Ароматерапията с розова вода помага за премахване на чувството на тревожност. Мирисът от този продукт може да помогне и за подобряването на съня, както и да улесни заспиването.