Както знаем, плодовете са източници на здраве. Кивито е един от най-полезните плодове и, със сигурност, ежедневната консумация, би повлияла благоприятно на вашето здраве.

Днес ще ви разкрием повече за ползите от този вкусен плод и ще ви дадем няколко вкусни рецепти.

Хранителна стойност на плода

Ще разгледаме жранителната стойност на 100 гр сурово и прясно киви:

  • 61 ккал;
  • 15 гр въглехидрати;
  • 15 гр белтъчини;
  • 5 гр мазнини

Както виждате кивито е доста нискокалорична храна, но в същото време е и много богата на витамини и минерали, сред които са: витамин С, витамини от група В, мастноразтворимите витамин А, витамин Е и витамин К.

Защо трябва да хапваме киви по-често

  • Богат е на витамин С – Както споменахме и по-горе, кивито е многобогато на витамини, а може би в най-големи дози се съдържа и витамин С. Установено е, че в едно киви се съдържа повече витамин С, отколкото в един портокал.

По този начин, когато хапвате от вкусния плод вие може да си спестите закупуването на скъпите витамини на таблетки, продаващи се в аптеките и дрогериите.

  • Отлага стареенето на кожата – В зеленият плод се съдържат много полизахариди, за които е известно, че удвояват синтезирането на колаген в кожата, който натурално, се изчерпва с течение на годините.
  • Подсигурява добро здраве на дихателната система – Има проучвания, според които, редовната консумация на продукти, богати на витамин С, облекчават възпаленото гърло и редуцират хриповете. Освен това, се подсилва и имунната система и така сте предпазени от развитието на инфекции.
  • Грижи се за здравето на сърдечно-съдовата система – По-горе, прочетохте, че в тези плодове се намира и витамин К. Витамин К, активира протеин (MGP), който предотвратява отлагането на калций в артериите и така се предотвратява образуването на плаки по съдовете.

Идеи за рецепти с киви

Смути с извара и киви

Какво ще ни трябва?

  • 2 бр киви
  • 1 бр банан
  • 80 гр нискомаслена извара
  • 4 с. л. нискомаслено кисело мляко
  • 2 с. л. мед (или друг подсладител по вашия вкус)

Как се приготвя?

Нарежете и обелете плодовете и ги прехвърлете в блендера. Добавете пчелния мед или друг подсладител, като по желание може да добавите малко ванилия или канела. Накрая добавете и изварата и включете блендера до получаването на хомогенна смес.

Киви-йогурт

Какво ще ни трябва?

  • 2 бр киви
  • 7 – 8 с. л. кисело мляко
  • 1 с. л. Мед
  • Пълнозърнести бисквити
  • 30 гр крема сирене

Как се приготвя?

Обелете и намачкайте кивито, заедно с млякото и крема сиренето. Добавете меда и разбъркайте. На дъното на купичката или чашата наредете бисквити и отгоре добавете крема. Оставете в хладилник, за около час.