Както знаем, плодовете са източници на здраве. Кивито е един от най-полезните плодове и, със сигурност, ежедневната консумация, би повлияла благоприятно на вашето здраве.
Днес ще ви разкрием повече за ползите от този вкусен плод и ще ви дадем няколко вкусни рецепти.
Хранителна стойност на плода
Ще разгледаме жранителната стойност на 100 гр сурово и прясно киви:
- 61 ккал;
- 15 гр въглехидрати;
- 15 гр белтъчини;
- 5 гр мазнини
Както виждате кивито е доста нискокалорична храна, но в същото време е и много богата на витамини и минерали, сред които са: витамин С, витамини от група В, мастноразтворимите витамин А, витамин Е и витамин К.
Защо трябва да хапваме киви по-често
- Богат е на витамин С – Както споменахме и по-горе, кивито е многобогато на витамини, а може би в най-големи дози се съдържа и витамин С. Установено е, че в едно киви се съдържа повече витамин С, отколкото в един портокал.
По този начин, когато хапвате от вкусния плод вие може да си спестите закупуването на скъпите витамини на таблетки, продаващи се в аптеките и дрогериите.
- Отлага стареенето на кожата – В зеленият плод се съдържат много полизахариди, за които е известно, че удвояват синтезирането на колаген в кожата, който натурално, се изчерпва с течение на годините.
- Подсигурява добро здраве на дихателната система – Има проучвания, според които, редовната консумация на продукти, богати на витамин С, облекчават възпаленото гърло и редуцират хриповете. Освен това, се подсилва и имунната система и така сте предпазени от развитието на инфекции.
- Грижи се за здравето на сърдечно-съдовата система – По-горе, прочетохте, че в тези плодове се намира и витамин К. Витамин К, активира протеин (MGP), който предотвратява отлагането на калций в артериите и така се предотвратява образуването на плаки по съдовете.
Идеи за рецепти с киви
Смути с извара и киви
Какво ще ни трябва?
- 2 бр киви
- 1 бр банан
- 80 гр нискомаслена извара
- 4 с. л. нискомаслено кисело мляко
- 2 с. л. мед (или друг подсладител по вашия вкус)
Как се приготвя?
Нарежете и обелете плодовете и ги прехвърлете в блендера. Добавете пчелния мед или друг подсладител, като по желание може да добавите малко ванилия или канела. Накрая добавете и изварата и включете блендера до получаването на хомогенна смес.
Киви-йогурт
Какво ще ни трябва?
- 2 бр киви
- 7 – 8 с. л. кисело мляко
- 1 с. л. Мед
- Пълнозърнести бисквити
- 30 гр крема сирене
Как се приготвя?
Обелете и намачкайте кивито, заедно с млякото и крема сиренето. Добавете меда и разбъркайте. На дъното на купичката или чашата наредете бисквити и отгоре добавете крема. Оставете в хладилник, за около час.