Още от древни времена за лечебна цел са се използвали горещи вулканични камъни. Ползите за здравето от тяхната употреба са били известни на източните народи, а също и на индианците от Централна Америка.

Древните лечители от Япония, Китай и Тибет също са използвали горещи камъни за лечение на заболявания.

Днес такъв тип масаж се е превърнал в изключително престижна процедура в повечето съвременни салони за красота. Но в какво се състоят ползите за здравето от масажа с горещи камъни?

Днес се използват 2 методики за масаж с горещи камъни – американска и източна. За провеждането на процедурата е необходимо използването само на определени камъни, добити от вулканични скали.

Именно такива камъни притежават огромно количество микро- и макроелементи, които са така необходими на човешкия организъм.

Прието е да се смята, че вулканичните скали зареждат камъните с енергия, която съдържа силата на всички 4 стихии – земя, огън, вода и въздух. За масаж се използват 2 типа камъни – студени и горещи.

Хладният камък е белият мрамор, а горещият – черен базалт. И двата вида са с висока плътност. Тази тяхна характерна особеност им позволява да съхраняват за много по-дълъг период от време топлина за разлика останалите видове, осигурявайки така най-силен терапевтичен ефект.

За да бъде този вид масажа действително полезен за организма, е необходимо да се използват камъни с различен размер. Но едно условие се спазва задължително – камъните трябва да бъдат гладки.

Преди процедурата те се държат в студена вода или в специална печка. Температурата на горещите камъни следва да достига 50 градуса. А студените камъни се охлаждат в кофи с лед.

По време на масажа горещите и студените камъни поредно се прилагат към тялото на пациента. Техните полезни за организма свойства се дължат именно на тези промени на температурата.

Горещите камъни осигуряват пълна релаксация на мускулите и действат затоплящо върху целия организъм. А студените „пълнят “ тъканите с енергия, а също способстват за подобряване на кръвообращението.

Американската методика на този вид масаж има своите особености. По време на процедурата се използват 54 камъка, които имат различен размер. Например големите се използват за областта на корема, а малките за масаж между пръстите на ръцете.

Сеанс на масажа за горещи камъни

Първоначално пациентът ляга по гръб на подредените на мозайка базалтови камъни. Това е необходимо за тези, които следва напълно да отпуснат и да загреят мускулите си на гръбнака.

Самият масаж започва с меки и плавни движения. Впоследствие тези движения стават по-интензивни. За да възникне контраст на температурите, по време на масажа към тялото на пациента се прилагат поредно горещи и студени камъни. При американската методика се цели на първо място отстраняването на напрежението и стреса.

А при източната акцент се поставя върху енергетичното въздействие на камъните. При този масаж често се използват полускъпоценни камъни, тъй като те са с по-силна енергетика. Те спомагат за премахването от организма на човека на отрицателната енергия, а след това „попълването“ му с положителна.

Ползите за здравето от масажа с горещи камъни са много големи особено за тези, които им се налага често да се излагат на стрес. Тази процедура е истинско спасение за човешкия организъм.

Масажът с горещи камъни помага при:

• Сколиоза;
• Нарушения на обмяната на веществата;
• Затлъстяване първа степен;
• Артрити;
• Главоболие;
• Синдром на хроничната умора;
• Депресия;
• Стрес;