Учените изпробват лечебна терапия, чиято цел е с помощта на елемент от медитацията да се постигне ефективен метод за лечение на хора, страдащи от депресия.

Според учените, ако терапията има успех, този метод на лечение, ще се окаже лек за стотици хора. Изследователите смятат, че резултатите от лечение с антидепресанти са сходни на резултатите от терапията. Според лекарите, таблетките дори крият опастност за здравето, понеже съществува риск от рецидив.

Ефектът от терапията се дължи изцяло на умението на пациентите да постигнат самоконтрол, след като съумеят да се освободят от негативните мисли.

Лекарите в Англия и Уелс насърчават пациентите да изпробват иновативния метод за лечение. Тези, които са застрашени от повторна поява на клинична депресия, преминават през продължителен курс на лечение с антидепресанти.

Експертите са убедени, че работата в тази насока ще повлияе на много хора и ще им помогне да овладеят кризисните ситуации.

Британските учени изследват 212 случая, в които участниците доброволно са се подложили на лечение на депресия чрез медитация. Методът изисква концентрация и самоконтрол. Идеята се базира на когнитивна терапия, при която внимателно се понижава приемът на лекарства.

Пациентите участват в групови сесии, където взаимно си помагат при овладяване и развитие на уменията си да се контролират.

Концентрацията изисква от пациентите да поемат контрол, особено при стресови ситуации. Целта на терапията е пациентите да се съсредоточат върху настоящето, като избегнат предупредителни признаци на депресия или се справят с появилите се симптоми.

Изследователите сравняват резултатите на доброволците, които продължават да приемат пълния курс на лечение в продължение на две години, с тези на хората, преминали на терапия, която изисква концентрация.

В края на изследването се наблюдава рецидив и в двете тестови групи. Голяма част от пациентите, подложени на терапията с елемент на медитация, постепенно намаляват приема на лекарства.

Учените смятат, че тези открития предполагат ефективна терапия, която ще осигури необходимата алтернатива за хората, които не могат или не желаят да приемат дългосрочно лекарства.

Участниците в проучването добавят, че концентрацията помага за попълване на набор от умения за самоконтрол, които ще им бъдат полезни в дългосрочен план. Вместо да се разчитат на продължителната употреба на антидепресанти, овладяването на ситуацията ще им позволи да поемат контрол върху собственото си бъдеще при стресови фактори.

В независим коментар за изследването д-р Гуен Адшхед от Кралския колеж по психиатрия казва: „Тези открития са важни от гледна точка на хората, живеещи в постоянно в състояние на депресия, като правят опити да се възстановят“.

Учените предупреждават, че методът за терапия не е подходящ при всички видове депресия, нито трябва да замени лечението с антидепресанти на хора с тежки заболявания, които са склонни към самоубийство.

Експертите предупреждават, че антидепресивното лекарство на пациентите може да се намали само под лекарско наблюдение.

Според Едуарт Виета, професор по психиатрия в Университета в Барселона, Испания, трябва да се провеждат повече подобни изследвания, за да се установи ефикасността на метода за лечение, който повишава концентрацията.

Следващата стъпка на изследователите е да определят ефективността на терапията при подобни състояния, които водят до депресия или са причина за поява на психични разстройства.