Всички са запознати с вкуса на натуралното и на разтворимото кафе. Но малко са запознати с вкусовите качества и полезни свойства на зеленото кафе.

Какво представлява всъщност зеленото кафе?

Малко за историята на кафето

Родината на кафето е етиопската провинция Каффа, а неговото отглеждане започва преди повече от 800 години. Около всяка напитка се разпространяват множество митове и легенди, като и кафето не е изключение.

Ако вярвате на най-известната легенда, то да благодарим за ободряващата напитка следва на пастора на име Калди. Младежът забелязал странното поведение на своите кози, след като пасли на ново пасище – животните бодърствали цял ден и останали будни цяла нощ.

Какви са ползите от зеленото кафе?

Зеленото кафе е богато на хлорогенова киселина, която е мощен антиоксидант, очистващ организма от свободните радикали. Антиоксидантите в него са повече, отколкото в червеното вино, зехтина и дори и от зеления чай.

„Съществува, разбира се, много повече позитивно, отколкото негативно въздействие на кафето върху здравето“, посочва Франк Ху, професор от Харвардското училище по обществено здравеопазване.

Съвременните учени практически всяка година откриват нещо ново за ползите и вредите от кафето. Но следва да се отчита факта, че провеждайки изследвания, свързани с кафето, учените не принуждават хората да пият кафе, те само изучават здравословното състояние на любителите на кафето.

Съществува напълно реално история за човек, който толкова много обичал кафето, че пил напитката едва ли не по 40 пъти дневно и доживял до 114 години.

Навярно организмът на този човек е бил здрав, възможно е някой от хранителните му навици да е повлиял на възприемането на напитката от тялото му или по-скоро той водел активен начин на живот и имал добри генетични данни.

Следва да се отчетат множество фактори и да се съпоставят множество особености, за да бъдат получени убедителни доказателства за потенциалните ползи от употребата на кафе.

Но все пак към настоящия момент са проведено множество проучвания сред хора от различни държави и изследвания с участие на животни, като резултатите от тях са показали положителни ефекти от употребата на зелено кафе.

Ето и някои от тях:

1. Оформя фигурата

Употребата на зелено кафе е ефективен начин за борба с наднорменото тегло.

Японски учени са доказали, че съчетанието на кофеин и хлорогенова киселина, препятства усвояването на мазнините и спомага за намаляване на мастните отлагания.

Разбира се, само по себе си зеленото кафе не дава осезаеми резултати. Напитката е необходимо да се употребява в съчетание с диети и упражнения.

2. Подобрява здравословното състояние

Зърната на зеленото кафе съдържат дъбилни вещества, пуринови алкалоиди, включително и кофеин, което съединение отдавна се използва като стимулиращо средство, стимулатор на физическата и умствената активност, помага при спазматично главоболие, мигрена.

Този алкалоид подобрява паметта и лимфния дренаж, стимулира функцията на сърдечно-съдовата система.

3. Маслото зърната на зеленото кафе подобрява външния вид

Успешно зелените кофеинови зърна се прилагат и в козметиката и в естетичната медицина. Маслото, произведено на основата на тях се използва за:

• Укрепване на косата, ускоряване на нейния растеж и за възстановяване на блясъка ѝ
• продължително овлажняване на кожата и нейния блясък;
• борба с целулита;
• лечение на изгаряния;
• чувствителна и суха кожа;
• профилактика възникването на бръчки;