Лекуват – и осакатяват. Ето така метафорично може да се определи същността на някои храни, които ядем практически ежедневно. От тези храни не трябва да се разболяваме, с тях не следва да се отравяме.

Въпреки това от една страна ще получим определени ползи за здравето от консумацията на тези храни, от друга ще се лишим от тях.

Защо някои храни имат противоположни свойства?

За да си представите какви изненади ви очакват, просто следва да запомните някои особености на потреблението на тези храни.

1. Ябълки

Ако изядете 1 ябълка – приблизително 150-200 грама, тя успешно ще оздрави червата ви, ще ви избави от патогенната микрофлора и по този начин ще се стабилизира прекалено течното чревно съдържимо.

Но ако изядете прекалено много ябълки, то ще се случи обратното и ще получите баналното чревно разстройство, което ще бъде придружено и с метеоризъм, тоест отделяне на прекалено голямо количество чревни газове. Освен това е възможно да получите киселини, тъй като ябълките стимулират образуването на стомашни сокове.

2. Круши

Още една храна от чревната серия. Всичко знаят, че крушите леко запичат, тоест подходящи са при диария, тъй като стабилизират чревното съдържимо. Това обаче не е така. Крушите също и разхлабват.

Всичко зависи от това коя част от крушата ще изядете. Ако това е месестата част чревното съдържимо ще се стабилизира. Но ако изядете кожата и тази част, която е в непосредствена близост до сърцевината /при дъвчене тя напомня на зърна/, то най-вероятно ще ви наложи скоро да изтичате до тоалетната. Ето това е парадоксалното на крушите.

3. Готварска и заквасена сметана

Тези хранителни продукти съдържат голямо количество холестерол. Поради това при атеросклероза и хипертония лекарите не препоръчват консумацията на готварска и заквасена сметана.

И грешат. Тъй като и в състава и на 2-та вида сметана присъстват големи количества фосфолипиди – антагонисти на холестерола. И по този начин те неутрализират холестерола, постъпващ в храносмилателната система.

4. Грах

Лекарите препоръчват консумацията на грах при високи нива на холестерол в кръвта. Действително, този зеленчук притежава свойството да очиства организма от излишния холестерол.

Но грахът сгъстява консистенцията на холестерола. И именно този сгъстен холестерол се отлагат по стените на кръвоносните съдове. Тоест с помощта на граха е възможно понижаването на показателите за холестерола в кръвта, но същевременно е много вероятно отлагането на плаки по кръвоносните съдове.

5. Свинско месо

Смята се за тежка за организма храна, поради високо ѝ съдържание на мазнини. Но всъщност свинската мастна тъкан се втечнява в организма при температура от 36 градуса, тоест при естествената на човешкия организъм.

А това означава, че усвояването на свинското месо се осъществява без излишен стрес и не е необходимо повишаването на температурата за втечняване и смилане на свинските мазнини.

Но това не се отнася за говеждото и за агнешкото. За тяхното смилане в организма са необходими температури от 41-48 градуса по Целзий – за говеждото и 44-52 градуса.
Необходимо е освобождаване на повече жлъчна течност от обичайното и ензимът липаза се образува в по-големи количества.

А това означава, че и черният дроб и панкреаса и жлъчните пътища се натоварват прекомерно именно от говеждото и агнешкото.

И въпреки това обвиняват свинското за високия холестерол. На първо място, този аргумент изисква уточнение, тъй като според някои данни в свинското холестерола е по-малко от колкото в говеждото – 0.07-0.100 грама и 0.700 грама на 100 грама съответно.