Разбира се, едва ли някой би могъл да оспорва факта, че пубертетът при момчетата е не по-малко сложен от този при момичетата. Известно е, че в този период активно се променя, както физическият им облик, така и техният хормонален фон и психологическото им състояние.

Какви трудности във връзка с тези изменения възникват при юношите?

Полово съзряване на момчето-тийнейджър

Известно е, че периодът на юношеството /пубертетът/ се съпровожда от съзряването на половите жлези, а за основният функционален признак на този процес се смята началото на еякулациите, тоест първото семеизпразване при момчетата.

Този процес се предшества от активацията на хипофизата и съзряването на надбъбречните жлези, което се случва на около 9-10 г.

В периода на юношеството от кората на надбъбречните жлези започват активно да се освобождават стероидни хормони, които са отговорни за започващото окосмяване на срамната област, стимулират бързият растеж на височина.

Също така обуславят активизацията на функциите на кожните мастни жлези, увеличаването на външните полови органи и появата на специфична миризма на тялото.

Всичко, което се случва с организма на тийнейджъра на физическо ниво, оказва съществено влияние на емоциите, психиката и социалното му поведение, като се появяват и сексуално еротични интереси.

Влияние на физическото развитие върху психиката на момчето-тийнейджър

Физическото развитие на юношата има голямо значение за неговото психическо състояние. Следва да се отбележи, че физическите развитите подрастващи често се възприемат като зрели психически /въпреки че това може и да не е така/, поради това им е по-лесно да си завоюват положение и статус.

Известно е, че лидери в училище стават именно физически развитите подрастващи. Ако момчето-тийнейджър е със забавено физическо развитие, то може да стане инфантилно, което няма да съответства на възрастта му и нивото му на развитие.

Това може да стане причина то да се почувства отхвърлено и да се затвори в себе си.
Тийнейджърите, които изостават в своето физическо развитие, често изпитват трудности от невротичен порядък, постоянно са в лошо настроение, понижава се успехът им в училище, а също така са и с ниско самочувствие и не се чувстват щастливи.

Но рано съзрялото момче има много по-малко време, за да консолидира самосъзнанието и волята си, които са му необходими, за да издържи изпитанията, свързани с хормоналните и психическите промени.

На първо място това се дължи на факта, че признанието той получава признанието на околните и поради този му социален статус тревожността му намалява.

Но едновременно с това рано съзрелите момчета започват да изпитват нужда от това да получават признават и в резултат стават твърде зависими от групата.

Проблеми със социализацията на подрастващите момчета

Хормоналните фактори, които влияят на момчетата в периода на половото съзряване, усилват социалните, тъй като юношите са много чувствителни към мнението на околните.

Момчетата често се въвличат в незаконни действия. Това е така, защото пубертетът влияе на агресивността, а хормоналните изменения понякога стават причина и за проблемни поведенчески прояви.

Поради това е необходимо всеки родител да знае тези детайли от периода на юношеството, за да контролира поведението на момчето си, не допускайки проявления на негативно поведение.

Сексуални проблеми

В периода на хормоналните изменения при момчетата-юноши се наблюдава повишената секреция на андрогени, което е причина и за тяхната сексуална мотивация и душевните им сексуални изживявания.