Климатикът, който съвсем неотдавна беше лукс за повечето хора, днес се е превърнал в обичаен и необходим битов уред.

Въпреки това, както и много съвременни устройства, той има не само предимства, но и недостатъци. Затова трябва да бъдем внимателни при използването на климатик в бита.

Климатикът е универсално устройство, тъй като може да увеличава температурата и влажността на въздуха в студена стая. А във влажните горещи летни дни функционира като хладилник, осигурявайки вентилация и изсушаване на въздуха в помещенията.

Това са така наречените инверторни климатици, които за разлика от класическите, могат както да изстудяват, така и да стоплят помещението, в което са поставени.

Кратка история на кондиционирането /климатизирането/ на въздуха в затворени помещения

Опити да се приложи в бита концепцията за охлаждането на пространства с помощта на естествени средства може да се открие от времената на древните египтяни, които прокарвали вода през стените на сградите, за да произведат охлаждащ ефект.

По този начин, дори в онези времена, когато водата в района на река на Нил изобщо не стигала, богатите жители могли да се наслаждават на този лукс.

Средновековните перси създали вятърни кули за охлаждане на сградите при горещ и сух климат. В началото на 19-ти век британските учени започнали да експериментират с компресиран и втечнен амоняк. Те установили, че втечненият амоняк може да охлажда въздуха, когато се изпарява.

През 1815 г. французинът Жан Шабанес получил британски патент за кондициониране на въздуха. През 1842 г. американският лекар Джо Гори създал метод за охлаждане на въздуха в болниците с лед. Той мечтаел да използва тази технология за създаването на хладилни машини за сгради.

Лекарят прекарал много време с плановете за изграждане на производство на генератори за лед, но преустановил експериментите поради липса на средства. Когато той починал през 1855 г. идеята за кондициониране била погребана заедно с него за около 50 години.

Първият промишлен климатик бил създаден в самото начало на 20-ти век. През 1902 г. американецът Уилис Кериер разработил охладител за типография. При това целта му съвсем не била да създаването на по-голям комфорт на служителите, а понижаване на влажността в помещенията, която неблагоприятно се отразявала на печатането на книги. Това била първата съвременна електрическа версия на климатична инсталация.

Първият стаен климатик се появил през 1929 г. И в него се използвали вредните амонячни изпарения.

Предимства

Основният плюс на климатика – това безусловно е създаването на по-комфортни условия за човека в помещението. Той създава приятна атмосфера вътре независимо от това какво се случва навън.

Освен това въздухът в помещението става по-чист и безопасен за дишане, тъй като уредът за кондициониране на въздуха предотвратява ръстът и разпространението на вредните микроорганизми.

Хората, които страдат от алергии и астма, трябва да бъдат особено благодарни на производителите на климатици, тъй като в кондиционирания въздух присъстват – много по-малко прах, полени и други алергенни частици. Той също така помага на страдащите от сенна хрема.

Недостатъци

Климатикът способства за обострянето на артрита и неврита.

Битовият уред за кондициониране на въздуха може да създаде и проблеми на хората, които имат проблеми с максиларния синус.

В допълнение към тези очевидни реакции на климатизирането на въздуха има и много други, които са едва забележими, които могат неблагоприятно да повлияят на здравословното състояние на човека.

Изследванията върху хора, които са работили продължително време в климатизирани офиси и такива, които работят на открито, последователно показват, че хората изложени на въздействието на климатиците са по-чувствителни към настинка, простуда и други подобни заболявания.