Климатикът, който съвсем неотдавна беше лукс за повечето хора, днес се е превърнал в обичаен и необходим битов уред. Въпреки това, както и много съвременни устройства, той има не само предимства, но и недостатъци. Затова трябва да бъдем внимателни при използването на климатик в бита.

Климатикът е универсално устройство, тъй като може да увеличава температурата и влажността на въздуха в студена стая. А във влажните горещите летни дни функционира като хладилник, осигурявайки вентилация и изсушаване на въздуха в помещенията.

Кратка история на кондиционирането /климатизирането/ на въздуха в затворени помещения

• Опити да се приложи в бита концепцията за охлаждането на пространства с помощта на естествени средства може да се открие от времената на древните египтяни, които прокарвали вода през стените на сградите, за да произведат охлаждащ ефект. По този начин, дори в онези времена, когато водата в района на река на Нил изобщо не стигала, богатите жители могли да се наслаждават на този лукс.

• Средновековните перси създали вятърни кули за охлаждане на сградите при горещ и сух климат.

• В началото на 19-ти век британските учени започнали да експериментират с компресиран и втечнен амоняк. Те установили, че втечненият амоняк може да охлажда въздуха, когато се изпарява.

• През 1815 г. французинът Жан Шабанес получил британски патент за кондициониране на въздуха.

• През 1842 г. американският лекар Джо Гори създал метод за охлаждане на въздуха в болниците с лед. Той мечтаел да използва тази технология за създаването на хладилни машини за сгради. Лекарят прекарал много време с плановете за изграждане на производство на генератори за лед, но преустановил експериментите поради липса на средства. Когато той починал през 1855 г. идеята за кондициониране била погребана заедно с него за около 50 години.

• Първият промишлен климатик бил създаден в самото начало на 20-ти век. През 1902 г. американецът Уилис Кериер разработил охладител за типография. При това целта му съвсем не била да създаването на по-голям комфорт на служителите, а понижаване на влажността в помещенията, която неблагоприятно се отразявала на печатането на книги. Това била първата съвременна електрическа версия на климатична инсталация.

• Първият стаен климатик се появил през 1929 г. И в него се използвали вредните амонячни изпарения.

Предимства

• Основният плюс на климатика – това безусловно е създаването на по-комфортни условия за човека в помещението. Той създава приятна атмосфера вътре независимо от това какво се случва навън.

• Освен това въздухът в помещението става по-чист и безопасен за дишане, тъй като уредът за кондициониране на въздуха предовратява ръстът и разпространението на вредните микроорганизми.

• Хората, които страдат от алергии и астма, трябва да бъдат особено благодарни на производителите на климатици, тъй като в кондиционираният въздух присъстват – много по-малко прах, полени и други алергенни частици. Той също така помага на страдащите от сенна хрема.

Недостатъци

• Климатикът способства за обострянето на артрита и неврита.

• Битовият уред за кондициониране на въздуха може да създаде и проблеми на хората, които имат проблеми с максиларния синус.

• В допълнение към тези очевидни реакции на климатизирането на въздуха има и много други, които са едва забележими, които могат неблагоприятно да повлияят на здравословното състояние на човека.

Изследванията върху хора, които са работили продължително време в климатизирани офиси и такива, които работят на открито, последователно показват, че хората изложени на въздействието на климатици са по-чувствителни към настинка, простуда и други подобни заболявания.