По време на целувки протича цяла верига от биохимични реакции – човек забравя за стреса, изгарят се калории, повишава се количеството на хормоните на радостта – ендорфините.

Също така партньорите обменят 7 мл мазнини, 1 мл белтъчини, 0.5 мл от различни соли и стотици различни бактерии.

Какви заболявания и инфекции се предават чрез целувките?

Учени са установили, че целувките са най-ефективният и бърз способ за предаване на инфекции. Те са пресметнали, че по време на целувка с продължителност от няколко секунди, партньорите си обменят 500 вида бактерии.

Основен „доставчик“ на вирусите – това е слюнката. Въпреки че тя предпазва от бактериите и от отпадните продукти от тяхната жизнена дейност. Но срещу вирусите и много други видове микроорганизми слюнката се оказва напълно безсилна.

Мононуклеоза

Позната е и с названието „Болест, предаваща се при целуване“. От нея боледуват почти 40% от хората, на които им харесва да се целуват.

Няколко седмици болестта не се проявява, но впоследствие се появява със симптоми на обикновена ангина – слабост, главоболие, увеличение на лимфните възли, повишаване на телесната температура, но освен това засяга и черния дроб.

Това заболяване се предизвиква от вируса Епщайн-Бар, който е от групата на херпесните.

Човек, преболедувал от това вирусно заболяване е възможно и нищо да не подозира за него, заразявайки същевременно и други хора. Присъствието на вируса Епщайн-Бар в организма на човека е възможно да продължи дълги години или дори през целия живот.

Херпесна инфекция

Също се предава чрез целувки, дълго време е възможно да присъства в организма, без да дава признаци за себе си. Това се дължи на факта, че клиничното ѝ проявление е почти идентично с това на обикновено остра инфекция на горните дихателни пътища.

Последствията от това заболяване могат да бъдат плашещи. Проявявайки се като остро респираторно заболяване, вирусът се локализира в областта на гениталиите – генитален херпес.

Въпреки че херпес се установява при всеки втори, той обикновено е последствие от слаб имунитет, който позволил активирането на вируса в организма. Това е вътреклетъчен вирус и присъства в организма през целия живот на човека.

Съществува статистика, според която 65% от населението на Земята, а според други данни и 95% е инфектирано с този вирус.

Вирусът на херпеса е опасен, защото обострянето на инфекцията по време на бременност е възможно да доведе до спонтанното ѝ прекъсване или до нарушаване на нормалното развитие на плода.

За предпазването от обострянето на инфекцията с вируса на херпеса е необходимо човек в продължение на целия си живот да се храни здравословно и да поддържа достатъчна физическа активност.

Менингит, хепатит, сифилис

Избухването на епидемия от менингит във Великобритания преди няколко години беше свързано от лекарите с целувките. Вероятната причина за това е, че менингококовата инфекция първоначално се развива в задната част на носоглътката.

И оттам е много лесно да проникне в мозъчните обвивки и инфекцията да се разпространи.

Също чрез целувка може да се предават и хеликобактер пилори, която причинява язва на стомаха и вирусите, предизвикващи хепатит, ако човек е с отслабен имунитет.

С някои заболявания, предаващи се по полов път, човек може да се зарази само след целувка с болен. Разбира се, само и единствено ако човек има язви или малки рани на устните или лигавицата на устната кухина.