Сексът е естествена човешка потребност. Отказът или продължителното въздържание от него негативно се отразява на здравето.
Да започнем с това, че човешкият оргазъм е една от сложните системи в природата.

И не само от гледна точка на физическото си устройство, уникална е също и психологията на т.нар. „венец на природата“.

Освен това, поради наличието на такъв комплекс от фактори като различната полова конституция /тоест видът на сексуалното поведение /, възпитанието, ценности и прочие, може да се твърди, че всеки човек е индивидуален и уникален.

Поради това, според специалистите, всички не могат да бъдат поставяни под общ знаменател. Но въпреки това, всички учени и лекари са единодушни, че при продължителна липса на сексуално удовлетворение при повечето хора се появяват здравословни проблеми.

Ин и Ян

Да се твърди, че, например, на мъжете секс им е необходим повече, а на жените по-малко или обратното би било неправилно. Подобни убеждения са на плоскостта на психологията, семейството, религиозното възпитание, културната среда, но нямат никакво отношение към физиологията.

За поддържане на физическото и психическото здраве сексът е необходим както на мъжете, така и на жените в еднаква степен, а вече колко често да се „занимава“ с тази полезна дейност всеки човек решава сам. Това вече зависи от индивидуалните му особености – сексуалното му поведение, темперамента и др.

А ако по една или друга причина човек не прави редовно секс? Или не го практикува изобщо? За съжаление и това е научно доказан факт – продължителното въздържание може да предизвика редица проблеми и дори сериозни заболявания.

Какви патологии могат да се развият при жените, поради въздържанието от секс?

Гинекологични заболявания – едно от сериозните последствия на въздържанието за организма. Това се дължи на факта, че при възникване на сексуална възбуда кръвта нахлува в половите органи, а ако полов акт не се осъществи, тя „застоява“ в малкия таз.

Последствията са – аднексити, мастопатия и прочие гинекологични заболявания. Освен това често при жените, поради липсата на секс, менструациите им стават много болезнени и за справянето с болезнените усещания не помагат никакви лекарства.

Проблеми с имунната система – физиолозите отдавна са установили, че тези хора, които водят редовен полов живот, имат с 30% по-силен имунитет.

По отношение на формиране на защитната бариера на организма сексът има значителен принос, тъй като в периода на интимна близост се понижава артериалното налягане, спомага за поддържането на тонуса на кръвоносните съдове. Също така сексът и отлична профилактика срещу инфаркти и инсулти.

• Наднормено тегло – много жени се опитват да попълнят недостига си на ендорфини /хормони, които се освобождават по време на интимна близост /с храна. Съответно, получавайки нужното им удоволствие дамите много бързо напълняват.

А някои намират още по-лоша алтернатива – алкохолът. Последствията от такава замяна, навярно са още по-неблагоприятни и от излишните килограми.

• Хормонални нарушения – едно от неприятните последствия от продължителното въздържание е увеличаване на количеството на мъжките полови хормони в женския организъм.

В резултат сериозно се влошава външният вид на кожата, на ранна възраст се появяват бръчки, нежелано окосмяване по лицето, малки пъпки. А поради недостиг на колаген – сексът стимулира образуването му, кожата старее преждевременно, загубва своята еластичност и характерна мекота.

Мъже

Препрограмиране на личността – не искаме да плашим мъжете, но понякога резултат от продължителното въздържание от секс е и смяната сексуалната ориентация.