Проучване на списание „Health“ установява, че ако въздухът в домовете ни е замърсен, това е особено опасно за 20% от хората, които страдат от алергии.

Според изследванията, замърсяването нараства непрекъснато. Изменението на климата и повишаването на нивата на въглеродния диоксид са създали среда, която е благоприятна за развитие на плесени и алергени.

За да предпазите себе си и семейството си от вредното действие, трябва да почистите ключовите места в дома си, в които се събират плесента и бактериите.

Имайте предвид, че дори малката струйка от тръбите под мивката или малкото влажно петно на стената, ще доведе до поява на мухъл. Хората, които страдат от астма, могат да увеличат риска от усложнение на болестта, ако домът им е пълен с плесен.

Проверете вашия хладилник за влага, а когато го почистите, обърнете внимание на уплътненията на вратите и ъглите, където мухъл често се появява.

Инсталирайте вентилатор над печката, с вентилационни отвори, които водят навън, за да се отървете от парите по време на готвене. Освен алергии, готварските изпарения от газовите печки могат да са причина за поява на рак.

Парите съдържат полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ), хетероциклични амини, по-високи и мутирали алдехиди, фини и ултра фини частици.

Купувайте си пердета и завеси, които могат да се перат или носят на химическо чистене. Или изцяло се откажете от тях.

Помислете си за кожен диван, понеже има по-малка вероятност в него да се крият алергени. Рециклирайте старите вестници, списания, кутии и торбички за хранителни стоки всяка седмица, а за всичко останало, съхранявайте в шкафове или пластмасови съдове, които да сведат до праха до минимум.

Ремонтирайте течащите кранове, които могат да доведат да развитие на плесени. Ако имате мухъл само в мазето си, вашата отоплителна или охладителна система може да го разнесе ин другите части на дома ви.

Ето и още няколко съвета да се отървете от плесента у дома.

Унищожете мухъла в банята

За да предотвратите появата на влага, монтирайте си вентилационна система в банята. Ако нямате възможност, оставете вратата или прозореца леко открехнати. Веднъж седмично почистете зоната, около мивката, ваната и тоалетната, където най-често се появява мухъл.

Изхвърлете освежителя за въздух от стаята

Някои освежители излъчват летливи органични съединения (ЛОС), които могат да изострят респираторните проблеми. ЛОС могат да причинят главоболие при по-податливи хора.

Махнете завесите в банята

Тези видове завеси отделят летливи органични съединения, както и други потенциално дразнещи белодробни-съединения като фталати. Използвайте найлонова завеса, която може да се измие, когато е необходимо.

Не допускайте натрупване на домашен прах

Купете си микрофибърна кърпа, за да почистите праха от мебелите. Сменяйте редовно чаршафите си, за да избегнете проникването на прах в леглото си. Веднъж седмично изплаквайте чаршафите си с температура 130 градуса, а след това ги пуснете в сушилнята.

Не оставяйте домашните любимци да спят в леглото ви

Проучване през 2011 г. установява, че собствениците на котки, които им забраняват да спят в леглата им, имат много по-малка вероятност от развитие на алергии.

Изперете плюшените играчки на децата си

Плюшените играчки са магнит за развитие на плесен, оставете 2 - 3 на леглото, а останалите приберете в шкаф. Почиствайте ги поне веднъж месечно или просто ги накиснете в гореща вана за 20 минути.