Какъв е практическият ефект от интимните отношения? Да, повдигат настроението, дават ни увереност. А могат ли те да изцеляват от най-различни заболявания? Именно това твърдят учените.

Според статистическите данни встъпилите в брак или живеещите в съжителство мъже и жени живеят по-дълго от тези, които живеят сами. Този феномен отдавна е привличал вниманието на медицинските специалисти, но едва наскоро те достигнаха до извода, че причината за дълголетието е именно сексът.

Благодарение на интимните отношения хората изпитват повече положителни емоции, които благотворно влияят на психиката и на организма като цяло и по този начин запазват своето здраве.

От какви заболявания е способен да ни излекува сексът?

1. Грип и остри респираторни заболявания – изследователи от университета на щата Пенсилвания стигнали до извода, че ако „правите любов“ най-малко 1-2 пъти седмично, то 3 пъти се повишават нивата на имуностимулиращите антитела – имуноглобулини А, предпазващи организма от респираторни вируси.

2. Мигрена – жените често се отказват от съпружеските си задължения, оплаквайки се от главоболие. Но това е напразно. По време на възбуждането и оргазма нивата на ендорфините и кортикостероидите в кръвта, които са естествени обезболяващи, расте и така към края на половия акт вие ще забравите за главоболието.

3. Предменструален синдром – изследвания, проведени от ендокринолози от Колумбийския и Стандфордския университет показват, че при жените, които се отдават на секс най-малко веднъж седмично, месечният цикъл става по-редовен, отколкото тези, които нямат полов живот или правят секс само понякога.

Дори и самото менструално кървене е по-малко болезнено. Интересен е фактът, че това се отнася не само за дамите с хетеросексуална ориентация. Според учените, на организмът благоприятно влияе не самият полов акт, а усещанията, с които той е съпроводен.

4. Затлъстяване – ако вие не обичате да спазвате диети и физически упражнения, то най-добрият начин да отслабнете е по-често да се отдавате на интимните отношения. Това се отнася, както за жените, така и за мъжете.

Учените изчисляват, че за 1 минута секс се изгарят повече от 4 калории, а за 1,5 часа можете да изгорите толкова енергия, колкото съдържа в един неголям шоколад. Ето защо, създайте си правило, ако сте преяли на вечеря, то се отдайте на интимни ласки с половинката си след това.

5. Уринарна инконтиненция – с напредването на възрастта при жените отслабват мускулите на тазовото дъно, които контролират изпразването на пикочния мехур.

Ако пикочният ви мехур е препълнен, можете да попаднете в неприятна ситуация в изключително неподходящ момент. Ако искате да избегнете това, тренирайте тези мускули. Разбира се, това може да се постигне и с редовни интимни ласки.

6. Психически разстройства – не е чудно, че понякога се смеем на ексцентричността на старите моми и ергени. Липсата на полови контакти просто може да доведе до психически отклонения.

Все пак функциите на нашия организъм са разчетени така, че да водим активен сексуален живот. Без секс ние не си набавяме необходимите вещества и хормони и в резултат на което възникват ендокринни нарушения. В човешкия организъм всичко е взаимосвързано.

7. Простатит и импотентност – според физиолози, ако мъж види жена, която го привлича сексуално, но не може да осъществи полов контакт с нея, е възможно да му се възпали простатната жлеза.

Накратко, ако по-често се отдаване на интимни ласки заболяванията ще отстъпят.