Кои са най-популярните заблуди какво да не се прави при цикъл

Интимна близост

Що се отнася до интимните ласки, то по отношение на тях изследователите стигат до заключението, че по време на менструация може да се отдаваме на удоволствия с половинката.

Някога, когато хората не са имали достъп до водоснабдяване и чиста топла вода, съвместяването на менструация с интимни ласки е било нехигиенично, макар и невинаги това да е било спирачка.

По време на менструация е по-висок рискът от заразяване с инфекции, които се предават по полов път, но за това има презервативи.

Популярно мнение е, че сексът по време на менструация води до ендометриоза, но то не намира потвърждение.

Досега никой не знае какво точно предизвиква това заболяване. Подозират се нарушения при функционирането на имунната система, необичайна структура на органите, генетиката, но сексуалните контакти не са в списъка с провокаторите.

Няма доказателства, че сексът по време на менструация води до ендометриоза. Същевременно достигането на менструална кръв до коремната кухина не е рядко явление.

Очевидно то не е принципно за развитието на ендометриоза. Затова не е ясно какво предизвиква това заболяване.

Спортни занятия

Да започнем с това, че спортът е полезен по време на месечен цикъл. Движението и физическата активност помагат за справяне с неразположенията, които често възникват при жени, например, поява на болка.

Месечният цикъл е реакция на рязкото понижаване на нивата на прогестерон в кръвта. Затова и нивата на другият женски хормон също са ниски.

По време на месечен цикъл женското тяло е по-скоро като мъжко.

Това означава, че менструацията е период, в който може да се правят кратки и интензивни тренировки, тъй като поради хормоналните промени организмът по-лесно получава достъп до мастните депа. Дори кратките тренировки ще бъдат достатъчно ефективни.

Отделен въпрос са силовите тренировки с тежести. Казват, че те могат да доведат до пролапс на вътрешните органи, до свличане на матката или на влагалището.

Пролапс е възможен, тъй като мускулите, които поддържат вътрешните органи, отслабват, и най-много на тях им влияят възраст, мускули, хормони и раждане.

Постоянният тежък физически труд повишава риска от пролапс, но далеч не е основен. Тежкият труд не предполага постепенно увеличаване на натоварването и спазване на техники за безопасност, това, което се прилага в спорта.

Не на строгата забрана за вдигане на тежести по време на менструация. Но трябва да се отчита, че редовното вдигане на повече от 20 кг увеличава риска от гинекологични заболявания, сред които и свличане на органите на малкия таз.

Друг е въпросът, че ако не се чувствате добре, то не трябва да мислите за никаква зала, организмът не трябва да се претоварва. По-добре да постоим в йога поза, тъй като облекчава менструалната болка.

Спазване на диета

Ако под това се разбира, пълноценен хранителен режим, то трябва да се спазва винаги. Менструацията не е повод да ядем вредна храна.

Ако пък диетата означава гладуване и ядене само на няколко продукти заради бързо отслабване, то не трябва да се спазва никога.

По време на менструация е добре да се набляга на храни с високо съдържание на желязо, например, на черен дроб и на месо, за да се компенсира възможна анемия.

Вземане на вана и сауна

Не само, че можем да си вземаме вана, но дори и е необходимо. Първо, трябва да се поддържа хигиена. Възможно е първоначално да се подмием, а след това да влезем във ваната, ако ни притеснява евентуалната поява на кръв във водата.

Заради кръвозагубата жената може да се измори, а ваната помага за отпускане.

Сами по себе си топлината и отделянето на пот не могат да навредят на организма. Трябва да се ориентираме по усещанията си. При голяма кръвозагуба и влошаване на състоянието допълнителната загуба на течности и престоят в горещо помещение съвсем не е задължително.

При добро общо състояние и използването на тампони или менструални чаши, защо пък да не си позволим сауна.